Vanavond om 22:00 uur staat in Sâo Paulo Nederland – Argentinië op het programma. De wedstrijd in de halve finale van het WK wordt gespeeld in ‘Nederlandse’ omstandigheden, het was slechts 16 graden in de grootste stad van Brazilië.

Het stadion zat vol, 68.000 man zouden de wedstrijd bijwonen in Arena de Sâo Paulo. Er waren veel meer Argentijnen in het stadion dan Nederlanders. De vele Brazilianen die in het stadion zitten waren echter tégen hun aartsrivaal Argentinië en moedigden Nederland fel aan.

In de opstellingen van Nederland en Argentinië waren er verschillende verrassingen. Zo kon Van Gaal onverwacht tóch beschikken over Nigel de Jong en Ron Vlaar. Ook Robin van Persie was op tijd hersteld van buikkramp. Argentinië moest het doen zonder Angèl di Maria, andere topper Sergio Aguëro begon op de bank. Uiteraard stond Lionel Messi wel in de basis.

Opstelling van Nederland: Cillessen; Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind; De Jong, Sneijder, Wijnaldum; Robben, Van Persie.

Opstelling van Argentinië: Romero; Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo; Biglia, Mascherano; Perez, Messi, Lavezzi; Higuaín

Nederland en Argentinië begonnen allebei aftastend aan het duel. De Argentijnen lieten Nederland aan de bal en loerde op de counter.

De eerste kans was voor Sneijder, die de bal van net buiten de zestien een meter of twee naast schoot. Vlak daarna kreeg Messi een vrije trap vlak buiten de zestien, maar Cillessen wist de bal keurig klemvast te pakken.

Door het behoudende spel van beide ploegen werden er verder maar weinig kansen gecreëerd in de eerste helft.

Rond de 40e minuut moest Sneijder zich na een schop van Demichelis even laten verzorgen. Gelukkig voor Nederland kon de kleine middenvelder terugkeren.

Nederland en Argentinië gingen rusten met een 0-0 stand.

In de tweede helft bracht Van Gaal Daryl Janmaat voor Bruno Martins Indi, die last leek te hebben van zijn heup. Daarmee verhuisde Kuyt naar de linksback positie en Daley Blind centraal op de plek van Martins Indi.

Oranje bleef maar moeizaam tot kansen komen, maar ook de Argentijnen werden maar zelden gevaarlijk.

Na een uur moest Nigel de Jong zich alten wisselen door Van Gaal. Jordy Clasie kwam hem vervangen en daarmee gebruikte bondscoach Van Gaal alweer zijn 22e speler dit toernooi. Alleen derde keeper Michel Vorm speelde nog geen minuut dit WK.

Oranje zette aan en probeerde kansen te forceren. Pas in de 90e minuut kwam daar dé kans voor Robben. Met een uiterste krachtsinspanning wist Mascherano echter Robben van een doelpunt af te houden. Zie hier de grote kans.

Argentinië wist vooral door een ijzersterke Ron Vlaar en goed spelende Stefan de Vrij amper gevaarlijk te worden, op een bal in het zijnet van Higuain na.

Gescoord werd er daardoor niet en dus moet Oranje opnieuw gaan verlengen.

Ook na de eerste helft wisten beide ploegen nog niet te scoren. Huntelaar werd nog ingebracht voor aanvoerder Robin van Persie, maar ook hij wist het doel nog niet te vinden in de eerste verlenging.

In de tweede verlenging bleef Oranje wat beter, met een ijzersterke verdediging die weinig weg bleef geven. De wedstrijd krabbelt langzaamaan richting penalty’s.

Vooral Argentinië kreeg nog twee grote kansen en in de laatste minuut ging Oranje nog vol voor de goal, maar penalty’s moeten opnieuw beslissing brengen.

Helaas wist Oranje dit keer niet te winnen via de strafschoppenserie. Na missers van Ron Vlaar en Wesley Sneijder was het over en sluiten voor Nederland dit WK. Zie de serie hier. Een geweldig toernooi voor Oranje, maar nét niet genoeg voor een finale tegen Duitsland.

Zaterdag volgt de troostfinale tegen Brazilië, in de strijd om de derde plek.