Niemand lijkt er zin in te hebben, maar hij gaat er toch echt komen: de troostfinale Brazilië – Nederland, vanavond om 22:00.

Met een rechtstreeks duel in hoofdstad Brasilia zullen de twee verliezers van de halve finale uitmaken wie de derde plek op het WK pakt. Daar is een bronzen medaille aan verbonden én een extra premie van twee miljoen euro.

Louis van Gaal gaf gisteren aan hoe hij zijn spelers motiveert voor de wedstrijd. Volgens onze bondscoach kan Oranje voor het eerst ongeslagen een WK verlaten, als het van Brazilië weet te winnen. Okee, tegen Argentinië vlogen we eruit, maar dat gebeurde pas na strafschoppen.

Het Nederlands elftal speelde voor het laatst een wedstrijd om de derde plek tegen Kroatië, op het WK van 1998. Die werd destijds verliezend afgesloten en dat zit een aantal spelers van toen nog steeds dwars. Patrick Kluivert, de huidige assistent-trainer, was een van die spelers en hij heeft het team daarom gemotiveerd om vol voor de winst te gaan.

Over de opstelling van beide teams is nog weinig bekend. Wel wordt er vanuit gegaan dat Nigel de Jong sowieso niet speelt. Wellicht geeft Van Gaal ook Robin van Persie, die al een tijdje niet fit oogt, rust. Ron Vlaar en Bruno Martins Indi kampten eveneens met pijntjes.

Aan Braziliaanse zijde ontbreekt natuurlijk nog steeds Neymar, die een gebroken ruggenwervel heeft. Thiago Silva is na een schorsing wel weer inzetbaar, maar hij was afwezig op de laatste training.

De ploeg die derde wordt neemt die twijfelachtige eer over van Duitsland. Die Mannschaft, nu finalist, won in 2010 de troostfinale van Uruguay.