Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal speelt vanavond in het duel tegen Tsjechië in Praag zijn honderdste EK-kwalificatieduel. Voor het eerste duel in de EK-kwalificatie moeten we ver terug, op 11 november 1962 speelde het Nederlands elftal zijn eerste EK-kwalificatieduel ooit. In het Olympisch Stadion in Amsterdam werd destijds Zwitserland voor 60.000 toeschouwers met 3-1 verslagen.

Sinds die wedstrijd speelde Oranje nog 98 wedstrijden in de EK-kwalificatie. Dat leverde in totaal nog 66 overwinningen op, een totaal van 67 winstpartijen dus. Daarnaast gingen slechts 18 duels verloren en werd er 14 keer gelijkgespeeld. Het Nederlands elftal maakte 230 doelpunten en kreeg er 71 tegen.

Enkele leuke feiten uit de EK-kwalificatie historie:

Grootste overwinning

De grootste overwinning in 52 jaar EK-kwalificatie werd nog niet zolang geleden geboekt. Op 2 september 2011 won Oranje onder bondscoach Bert van Marwijk met 11-0 van San Marino. Robin van Persie, de topscorer van Oranje aller tijden, maakte die avond vier goals. Zie de doelpunten hier.

Grootste nederlaag

De grootste nederlaag van Oranje is wat langer geleden. Dit was namelijk tegen Polen in 1975. In het Slaski stadion versloegen de Polen Oranje, met Cruijff, van Hanegem en Neeskens gewoon in de basis, met 4-1. Een maand later zette Oranje de nederlaag overigens recht in het Olympisch Stadion, door datzelfde Polen met 3-0 te verslaan.

Meeste wedstrijden

Rafael van der Vaart speelde de meeste EK-kwalificatieduels voor Oranje, namelijk 23. Met 20 duels zit Sneijder, die vanavond zijn 21e duel speelt, hem echter op de hielen. De meeste minuten speelde Van der Vaart sowieso niet overigens. Die eer is weggelegd voor Joris Mathijsen en Edwin van der Sar, die beiden 1890 minuten voor Oranje speelde. Zij deden dat echter in minder wedstrijden dan Van der Vaart. Wesley Sneijder kan ook dit record binnenkort in handen krijgen. Hij heeft in theorie nog twee duels nodig om zijn met zijn 1725 minuten over de 1890 minuten van Mathijsen en Van der Sar heen te gaan.

Rinus Michels heeft de meeste van de 99 duels als coach gefungeerd, hij zat zestien keer op de bank van oranje. Huidige bondscoach Guus Hiddink in zijn eerste periode zeven duels voor de EK-kwalificatie en zal Michels dus deze kwalificatiereeks voorbij gaan als hij niet voortijdig afhaakt. Hij moet Oranje in tien duels naar het EK leiden en zal dus eindigen op 17.

Topscorer

De meeste doelpunten voor Oranje tijdens EK-kwalificatieduels maakte Klaas-Jan Huntelaar. Hij maakte in twaalf wedstrijden dertien doelpunten en staat daarmee één doelpunt voor op Johan Cruijff, die twaalf keer scoorde. Robin van Persie staat momenteel op tien en zou Huntelaar deze kwalificatiereeks dus weleens voorbij kunnen gaan, aangezien hij de voorkeur krijgt in de spits boven the Hunter.

Meeste gele kaarten

De man met de meeste gele kaarten zit vanavond op de bank bij Oranje, maar zal zeker niet spelen. Het is namelijk assistent bondscoach Ruud van Nistelrooij, die 6 gele kaarten pakte in de zestien wedstrijden die hij speelde in de EK-kwalificaties.

Lees meer over: ,