Vlag van Nederland

Leroy Fer was geschokt toen hij alle racistische reacties zag op een foto die hij op sociale media plaatste. Fer plaatste vrijdag een foto van ‘gekleurde’ Oranje-spelers en in de reacties op die foto zijn woorden als ‘apen’, ‘zwarte pieten’ en ‘slaven’ te lezen.

“Ik kon me niet voorstellen dat dit in 2014 in Nederland voorkomt. De geplaatste teksten raken me diep”, zegt Fer tegen De Telegraaf. “Ik ben verdrietig en teleurgesteld tegelijk. Als voetballer krijg je vooral in de voormalige Oostbloklanden vanaf de tribunes met apengeluiden te maken”, stelt de 24-jarige Fer. “Maar wat er nu is gebeurd vind ik nog erger.”

“Het voelt alsof die mensen willen zeggen: jij hoort niet in het Nederlands elftal… En dat zijn waarschijnlijk de fans die het hardst stonden te juichen toen ik op het WK scoorde tegen Chili.”

Fer gaat er van uit dat er actie ondernomen gaat worden. “Ik reken erop dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt en wacht daarop. Er zijn Kamervragen gesteld en de minister van Justitie heeft zich gelukkig ook uitgesproken. Dat vind ik overigens logisch, want er moeten in Nederland dingen veranderen. Ik ga ervan uit dat de daders worden gestraft.”

Fer kreeg veel reacties van vrienden en medespelers: “Die van Wesley Sneijder was de mooiste. Dat dit soort idioten niet in de samenleving thuishoort. Die uitspraak kwam recht uit zijn hart. Ik vond en vind het een heel leuke foto. Overigens maken en plaatsen we ook vaak foto’s van blanke én gekleurde spelers. Maar als ik zie dat we nu een aantal mensen de mogelijkheid hebben gegeven om zo te reageren heb ik wel spijt, ja.”

Lees meer over: ,