Het valt bijna niet samen te vatten, de prachtige zomer die Oranje-fans hebben beleefd. Toch hebben we het geprobeerd: wij presenteren de 5 mooiste Oranje-momenten van 2014!

5. Een belangrijke strafschop

Klaas-Jan Huntelaar na strafschop.

© Pro Shots

In de achtste finale van het WK trof Oranje Mexico. Het zag er lang dramatisch uit voor Nederland, want onze jongens keken de halve wedstrijd tegen een 1-0 achterstand aan. Na lang billenknijpen zorgde Wesley Sneijder met een heerlijke poeier voor de gelijkmaker.

Geweldig, maar er moest natuurlijk gewonnen worden! De bevrijding kwam vijf minuten voor tijd. Arjen Robben werd getackeld in de 16, waarop Klaas-Jan Huntelaar de strafschop opeiste. De rest is geschiedenis.

4. Een doorslaggevend doelpunt

Depay is de held van Nederland - Australië

© Pro Shots

Verder met een doorslaggevend doelpunt; voor zowel Nederland als de loopbaan van deze jongeling.

In de tweede groepswedstrijd op het WK trof het Nederlands elftal Australië, een duel dat met vertrouwen tegemoet werd getreden. Spanje is even daarvoor immers met 5-1 in de pan gehakt!

Het liep anders, want Oranje speelde matig. Onze jongens wisten op voorsprong te komen door een goal van Arjen Robben, maar Tim Cahill maakte direct daarna gelijk met een wereldtreffer. Het werd nog erger, want vanuit een strafschop kwam Australië op voorsprong.

Invaller Memphis Depay maakte het verschil. Hij leverde de assist op Robin van Persie, die de stand gelijk trok. Memphis zelf besliste de wedstrijd in het voordeel van Oranje met een uithaal van afstand. Het startschot van een topcarrière voor deze talentvolle aanvaller?

3. Een unieke wissel

Jasper Cillessen gewisseld voor Tim Krul

Jasper Cillessen moest bij strafschoppen het veld ruimen voor Tim Krul. © Pro Shots

Nederland was opgestoomd naar de kwartfinale van het WK en trof Costa Rica, dat Oranje met een verdedigende speelstijl een wedstrijd én verlenging lang van scoren wist af te houden.

Toen duidelijk werd dat strafschoppen de doorslag moesten geven, zag de wereld Louis van Gaal een unieke stunt uithalen: vaste doelman Jasper Cillessen – bepaald geen penalty-killer – werd op het laatste moment vervangen door tweede keus Tim Krul! Tot grote woede van Cillessen zelf…

© Pro Shots

Terwijl Jasper Cillessen sip toekeek vanaf de bank nam zijn vervanger Tim Krul het heft in handen.

De reservegoalie werd een onverwachte WK-held door twee strafschoppen te keren en Oranje naar de halve finales te leiden. Hij kreeg natuurlijk hulp van Robin van Persie, Wesley Sneijder en Dirk Kuyt, die stuk voor stuk hun penalty wisten te benutten.

Opnieuw kroop Oranje door het oog van de naald, maar zo voelt een overwinning natuurlijk het lekkerst. Het zou nog lang onrustig blijven op de Nederlandse pleinen!

1. Een legendarische overwinning!

Van Persie tegen Spanje

© Pro Shots

Niemand verwachtte in aanloop naar het WK dat Oranje potten zou breken. De aanloopfase was matig en de poule van Nederland werd loodzwaar geacht.

Die sombere voorspellingen leken tegen Spanje uit te komen, toen Stefan de Vrij een penalty veroorzaakte en Xabi Alonso koelbloedig binnenschoot.

Maar toen was daar, vlak voor rust, Robin van Persie. Na een heerlijke pass van Daley Blind aarzelde hij geen moment en kopte op sublieme wijze in.