Beste ontwerper van Nike, mag ik even iets opmerken? Ik ben zeer onder de indruk van uw design van de outfit van onze jongens. Het mag dan pet zijn maar dan wel klasse pet! Heel Groen Links. U heeft gedacht aan de toevoeging in het embleem van de bond, “Oranje leeuwen”. Of u was bang dat het beeldmerk niet voor zichzelf sprak of u heeft met een volledig onbekende techniek een middel gevonden om de spelers het Oranjegevoel rechtstreeks in het hart te pompen. Waarvoor hulde. En dan dat verborgen vlaggetje! Subtiel in de kraag zodat geen enkele tegenstander kan zeggen dat het om een provocatie gaat. En toch vet Oranje. Een trukje waar Bavaria een puntje kan zuigen alhoewel de jurkjes, enkel in de maat small, prachtig zijn.

Het retroshirt dat is geïnspireerd op de allereerste shirts uit 1905 is ook een sterke vondst en straalt, eerlijk is eerlijk, een bijzondere klasse uit. Oprecht een mooi shirt. Maar dan komt u, om het af te maken, met die volslagen mislukte nummers! Na de bewezen kwaliteiten een sof van de eerste orde. Iedere stagebouwer kan zo designen. Pak een rol gaffertape en scheur een stel stukken van min of meer gelijke lengte af en plakken maar. Misschien tijdgebrek. Misschien werk van een stagiaire. Maar kom dan niet achteraf met een slap verhaal over inspiratie uit de Amsterdamse grachten (van de bodem ervan?) en een link met de hoekige Nederlandse architectuur. Wie vroeg er om een link met architectuur? Is de Arena vierkant? De Kuip? Ik mis nog de link met Mondriaan en Bart van der Leck. Dan hebben we het over hoekig. Een nummer is om te communiceren. Duidelijk te maken. Te verhelderen. Een 9 heeft een kromme stok, een 6 een kromme haal aan de bovenkant en geen verticale streep omhoog/omlaag. Articuleren. Is het de “1” of de “7” die de bal speelt?

Tenslotte heeft u nog gedacht aan een klein accent met grote impact. Alle gepasseerde tegenstanders zullen zich verbaast achter de oren krabben en zien dat ze zojuist door een Nederlander zijn voorbij gelopen.