Het Nederlands elftal speelt zaterdag om 20:45 uur de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Oranje moet winnen om zicht te behouden op plaatsing voor het EK 2016. Guus Hiddink heeft voor dit duel een 24-koppige selectie tot zijn beschikking, maar welke elf staan in de basis? In aanloop naar deze wedstrijd lichten we elke dag een linie uit. Vandaag: de drie doelmannen!

Jasper Cillessen lijkt de onbetwiste nummer één. De 25-jarige heeft van alle keepers de meeste interlands achter zijn naam staan. Hij speelde 20 wedstrijden, waarvan zeven op het afgelopen WK. De Ajacied kreeg nog nooit meer dan twee goals om zijn oren bij een Oranje-wedstrijd.

Tweede goalie is Tim Krul. De 27-jarige Newcastle United-keeper speelde voor meerdere nationale jeugdelftallen en kwam zevenmaal uit voor het ‘grote’ Oranje. Hij moest de bal tevens zeven keer de bal uit het net vissen, wat uitkomt op een gemiddelde van 1,0. Hoogtepunt van de geboren Hagenaar is natuurlijk de wedstrijd tegen Costa Rica, waar hij in de 120ste minuut werd ingebracht om strafschoppen te stoppen.  Krul ontpopte zich die avond tot ‘Penalty killer’.

Derde doelman is de 28-jarige Kenneth Vermeer. Hij was als enige van de drie niet actief op het afgelopen WK. Ook is hij de enige zonder tegengoal, maar hij heeft dan ook pas vier interlands achter zijn naam staan (waarvan één invalbeurt). Vermeer keepte ruim 100 wedstrijden voor Ajax, maar verloor de concurrentiestrijd van Cillessen. Hij komt dit seizoen uit voor Feyenoord, waar hij zijn waarde bewijst. Als het aan teamgenoot en Turk Colin Kazim-Richards ligt, keept zijn teamgenoot dan ook.

Cillessen staat naar verwachting op doel tegen Turkije. De Ajacied is het meest ervaren en straalt veel rust uit. Dat laatste is belangrijk, aangezien het Turkse publiek fanatiek zal zijn. De Amsterdam Arena is uitverkocht en dat is mooi thuiskomen voor Cillessen.