Het Nederlands elftal speelt zaterdag om 20:45 uur de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Oranje moet winnen om zicht te behouden op plaatsing voor het EK 2016. Guus Hiddink heeft voor dit duel een 24-koppige selectie tot zijn beschikking, maar welke elf staan in de basis? In aanloop naar deze wedstrijd lichten we elke dag een linie uit. Vandaag: het middenveld!

Guus Hiddink heeft zes spelers tot zijn beschikking die op het middenveld uit de voeten kunnen. Verwacht wordt dat Oranje zal aantreden met drie middenvelders (twee controlerend en één aanvallend).

Wesley Sneijder zal zeker in de basis staan, in een aanvallende rol. De 30-jarige middenvelder is door Guus Hiddink benoemd tot aanvoerder en heeft met 111 interlands veruit de meeste ervaring in de selectie. Hij is dus de man die het team met zijn bekende kwaliteiten op sleeptouw moet nemen.

Nigel de Jong is een speler die we momenteel niet weg kunnen denken uit de basis van Oranje. De 30-jarige speler gaat al jarenlang mee als stofzuiger op het middenveld. Nigel de Jong is ook genadeloos; in 80 interlands pakte hij 17 gele kaarten.

Georginio Wijnaldum, aanvoerder bij PSV, moet het hebben van zijn doorzettingsvermogen. Hij kan als moderne, aanvallende middenvelder op meerdere plekken uit de voeten. In 16 interlands kwam de 24-jarige tot twee doelpunten.

Jonathan de Guzman gold jarenlang als groot talent van Feyenoord, maar is sinds 2013 pas echt in beeld bij het Nederlands elftal. De nu 28-jarige middenvelder speelt momenteel bij Napoli, waar hij veel speeltijd krijgt. De Guzman heeft geen gebrek aan offensieve kwaliteiten. Als allrounder kan hij ook als controleur spelen.

Jordy Clasie speelt al sinds de jeugd bij Feyenoord, waar hij nu aanvoerder is. De kleine middenvelder is een kuitenbuiter met een uitstekende pass. Clasie speelde tot nu toe 11 interlands voor Oranje, inclusief het afgelopen WK.

Davy Klaassen zat niet bij de voorlopige selectie, maar dankzij de kwaliteiten van de Ajax-middenvelder zit hij toch bij de definitieve selectie. In Amsterdam is hij al een ‘grote meneer’. Een plek in de basis zit er echter nog niet in voor Klaassen, maar in de toekomst kunnen we hem niet wegdenken van het middenveld.

Guus Hiddink lijkt voor ervaring te kiezen op het middenveld. Dan valt de keuze in ieder geval op Wesley Sneijder in een aanvallende rol, met daarachter Nigel de Jong. Wie moet er dan naast De Jong spelen? Vermoedelijk krijgt Jonathan de Guzman het vertrouwen van onze bondscoach, maar ook Clasie is een goede mogelijkheid. Ook Daley Blind zou nog op die positie uit de voeten kunnen, maar staat waarschijnlijk linksback.