Het Nederlands elftal speelde afgelopen zaterdag niet al te best. Guus Hiddink koos verrassend voor Ibrahim Afellay in de basis, maar ook hij wist geen potten te breken.

Ondanks dat er kansen waren op meer doelpunten, is Afellay opgelucht dat Oranje nog weg wist te komen met één punt. De 28-jarige rechtspoot begon in de eerste helft als rechtsbuiten, maar dat liep uit op een fiasco. Als het aan Afellay lag, begon hij op het middenveld. ”In de tweede helft speelde ik op een positie waar mijn kracht ligt, centraal op het middenveld”, zegt Afellay in het Algemeen dagblad.

Volgens hem is hij geen echte buitenspeler, waardoor het veld breed houden moeilijk ging. Oranje staat na het puntenverlies nog altijd derde achter Tsjechië en IJsland, maar krijgt beide teams nog thuis op bezoek. Volgens Afellay moeten we realistisch zijn: ”Plek één en twee zijn ver weg”.

Afellay debuteerde in 2007 voor het Nederlands elftal. Toen speelde hij bij PSV waar de samenwerking tussen hem en Guus Hiddink begon. Er is sprake van een speciale band tussen de twee. ”Maar als je niet presteert op het veld, kun je een band hebben wat je wilt, maar dan ga je er gewoon af, hoor”.

Hiddink staat onder vuur als bondscoach van Oranje, gezien hij slechts twee van de vijf kwalificatiewedstrijden wist te winnen. Als het aan Afellay ligt, blijft hij gewoon aan als bondscoach. Morgen staat de wedstrijd tegen Spanje op het programma. Of Afellay dan ook in de basis staat is niet zeker. ”Spanje is altijd fantastisch om te spelen, maar laten we eerst de vorige wedstrijd maar verwerken”.