Vlag van Nederland

Nederland – IJsland wordt een bijzonder duel voor Danny Blind en zijn zoon Daley. Niet alleen omdat de wedstrijd het debuut voor papa Blind als bondscoach betekent, maar zeker ook omdat zoon Daley in de basis zal starten. Vader en zoon komen daarmee in een illuster rijtje.

In Oranje is de vader-zoon relatie tussen bondscoach en speler uniek, maar in andere nationale elftallen is het de laatste decennia vaker voorgekomen.

De eerste waren in 1996 vader en zoon Maldini in het Italiaanse nationale team. De samenwerking duurt uiteindelijk t/m de halve finale van het WK twee jaar later. Maldini sr. maakte zijn zoon destijds zelfs aanvoerder van de selectie.

Bij Kroatië was het de familie Kranjcar die zorgde voor ophef. Vader Zlatko haalde zoon Niko bij de selectie, maar volgens alles en iedereen kwam de zoon talent tekort voor het nationale team. De jonge Niko mocht zelfs mee naar het WK 2006, maar het werd geen succes.

Ook Michael Bradley (VS, vader Bob) en Vladimir Weiss(Slowakije, papa heet eveneens Vladimir) speelden onder hun vader in de nationale teams van hun land. Laatstgenoemde vader en zoon verloren in de achtste finale van Oranje.

Lees meer over: , ,