Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal speelt zondagavond de cruciale wedstrijd tegen Turkije en daarna volgen nog twee finales. Wat gebeurt er als de ploeg van Danny Blind verliest? Of gelijkspeelt? Wij hebben vijf mogelijke scenario’s op een rijtje gezet.

Nog even voor de duidelijkheid: alle nummers 1 en 2 van de groepshoofden gaan naar het EK 2016 in Frankrijk, samen met de beste nummer 3. Alle overige nummers 3 zullen een play-off moeten spelen (acht teams in totaal).

De stand in groep A is nu als volgt:
1.Tsjechië : 19 punten
2. IJsland: 18 punten
3. Turkije: 12 punten
4. Nederland: 10 punten
5. Letland: 4 punten
6. Kazachstan: 1 punt

Scenario 1: Nederland wint de drie resterende wedstrijden

Dit zou het beste scenario zijn voor het Nederlands elftal. Nederland zou met dit aantal in totaal op 19 punten komen en is hierbij sowieso zeker van een derde plaats. Deze plaats geeft recht op plaats in de play-offs samen met 7 andere landen. Met veel geluk zou Oranje zelfs nog Tsjechië in kunnen halen, en zich direct plaatsen voor het EK. Dan moet Tsjechië wel ook nog minimaal drie punten verspelen tegen Letland (uit) of Turkije (thuis). In het laatste thuisduel van Oranje in de ArenA tegen de Tsjechen zou Oranje zich dan alsnog kunnen plaatsen.

Scenario 2: Nederland wint twee keer

Dit scenario zou betekenen dat Nederland in totaal op 16 punten zou komen. Dit aantal kan genoeg zijn voor een derde plaats, maar dan moet Nederland sowieso winnen of gelijkspelen tegen Turkije. Bij verlies in Turkije is Oranje afhankelijk van de resultaten van de Turken tegen IJsland en Tsjechië, twee landen die dan al geplaatst zijn voor het EK.

Scenario 3: Nederland wint maar 1 wedstrijd

Dit scenario zou betekenen dat Nederland in totaal op 13 punten komt. Met dit aantal wordt Nederland zeer waarschijnlijk ingehaald door Turkije en eindigt Oranje op de vierde plaats, tenzij Oranje juist van de Turken weet te winnen. In dat geval móét Turkije daarna nog winnen van Tsjechië en IJsland.

Scenario 4: Nederland verliest drie keer

Over en sluiten, Turkije gaat naar de play-offs en Nederland kijkt het EK thuis voor de buis.

Scenario 5: Nog veel meer mogelijke scenario’s

Het blijft allemaal gissen, maar een zekerheidje is dat een gelijkspel of winst tegen Turkije de kans op play-offs aanzienlijk vergroot. In bovenstaande scenario’s zijn gelijke spelen niet echt naar voren gekomen, omdat het rekenwerk dan nog veel lastiger wordt en eigenlijk vooral het resultaat tegen de Turken extreem belangrijk is. Bij winst in Turkije is de voorsprong vier punten op de Turken en lijkt de derde plek een zekerheid, bij een gelijkspel zal Oranje in de laatste twee duels (Kazachstan uit en Tsjechië thuis) sowieso de volle buit moeten pakken.

 

Lees meer over: , ,