In 2012 won Spanje Euro 2012 en bij het EK Voetbal van 2016 is het land wederom een van de kanshebbers. Spanje won het Europees kampioenschap voetbal drie keer en is ook het best presterende team als wordt gekeken naar het aantal behaalde punten.

De eerste editie van het EK Voetbal vond plaats in 1960. Euro 2016 in Frankrijk, dat begint op 10 juni 2016, wordt de vijftiende uitgave van het continentale toernooi. Geen enkel land is er in geslaagd om zich voor elke eindronde te plaatsen. Spanje en Nederland voeren na Euro 2012 (in Polen en Oekraïne) de ranglijst aan met elk negen deelnames. Denemarken, Engeland, Frankrijk en Italië volgen met acht.

En Duitsland dan, de regerend wereldkampioen? Dat is een geval apart, want tot 1990 waren West-Duitsland en Oost-Duitsland immers gescheiden. West-Duitsland was in 1972 voor het eerst actief op een Europees kampioenschap, Duitsland in 1992. Voegen we hun deelnames samen, dan komen we uit op elf.

Het eerste EK werd gewonnen door Sovjet-Unie (dat sinds 1992 niet meer bestaat), de twee vorige evenementen werden een prooi voor Spanje. Met drie titels en één tweede plaats is Spanje het succesvolste land op het EK, en het is niet ondenkbaar dat de gouden generatie op het EK Voetbal 2016 weer schittert. West-Duitsland staat op twee titels en een finaleplaats, Frankrijk pakte tweemaal de eindzege.

Spanje heeft het hoogste aantal wedstrijden gespeeld op een Europees kampioenschap: 36. Daarvan wonnen ze er 17 en speelden ze er 11 gelijk, goed voor 62 punten. Nederland staat op deze puntenlijst tweede met 59 stuks (35 duels, 17 zeges). Italië volgt met 56, Frankrijk met 53 en Portugal met 50. Duitsland (48) en West-Duitsland (31) hadden ook hier samen koploper kunnen zijn.

Oranje heeft het beste doelsaldo: plus twintig. Op het EK voetbal 2016 kan Spanje die positie al na een duel overnemen, want de titelverdediger staat op plus achttien. Joegoslavië hield aan vijf deelnames een saldo over van min zeventien en dat zal niet veranderen, aangezien het land niet meer bestaat.

En dan is daar nog Engeland, dat acht keer present was op een EK en nooit de finale bereikte. Hun 27 duels leverden een gelijkmatige verdeling op van negen zeges, negen gelijke spelen, negen nederlagen. De kwalificatie voor Euro 2016 verloopt gesmeerd voor de “Three Lions” en de hoop groeit dat Engeland eindelijk zijn magere EK-statistieken kan opvijzelen.