Het Nederlands elftal speelt vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan. De tegenstander staan slechts 142e op de FIFA-ranking, maar toch waken bondscoach Danny Blind en de spelers van Oranje voor onderschatting van Kazachstan. Waarop moeten we letten vanavond?

We spelen op kunstgras

Oranje speelt vanavond in de Astana Arena tegen Kazachstan op kunstgras. Weinig spelers van Oranje hebben écht ervaring met het spelen op deze ondergrond en dat kan in het nadeel zijn van het Nederlands elftal. Wesley Sneijder speelde vorige maand nog wel in Astana en weet dus hoe het is. Daarnaast trainde Oranje nog op het veld. Toch blijft het lastig om te voorspellen hoe de mannen van Blind zullen reageren op de kunstmatige ondergrond.

Corners en vrije trappen van Kazachstan

Kunnen jullie je de thuiswedstrijd tegen Kazachstan nog herinneren? Oranje kwam in dat duel met 1-0 achter dankzij een corner en wist pas laat in de tweede helft de winst veilig te stellen. “Als je via zo’n situatie op achterstand komt, maak je de tegenstander sterker”, aldus Blind. “Dus opperste concentratie is gevraagd, ook bij spelhervattingen. Daarom hebben we die vandaag al doorgenomen, zodat iedereen zich op zijn taak in kan stellen. Morgen gaan we daar op verder. Iedereen weet wie zijn man is en wat hij moet doen.”

Het is koud in Astana

Het is vrij koud in Astana met slechts enkele graden boven het vriespunt. Blind denkt niet dat het weer invloed zal hebben op de wedstrijd. “In Nederland kan het ook koud zijn en hard waaien”, vindt de bondscoach.

Kazachstan verliest zelden dik

Het klinkt niet bepaald moeilijk, Kazachstan uit, maar toch wordt er maar zelden dik gewonnen in het verre Oosten. Oké, deze kwalificatiereeks werd er slechts één punt gepakt door het thuisland, maar tijdens de kwalificatie voor het WK 2014  gingen Azerbeidzjan (2-1) en Faeröer (2-1) tijdens kwalificatieduels onderuit in Astana, terwijl ook Oostenrijk (0-0) punten morste.  Oranje is dus gewaarschuwd!