Oranje staat voor twee cruciale duels in de strijd om een ticket in de play-offs voor het EK 20156. Wie had dat zo’n anderhalf jaar geleden gedacht, toen een poule met Turkije, IJsland en Tsjechië uit de koker kwam voor deze kwalificatiereeks. Een schande dat we nu moeten strijden voor de play-offs, zo is de algemene beschouwing in Nederland.

Robin van Persie ziet het echter toch wat anders: “Ik vind ook dat je daar reëel naar moet kijken. Wat wij al jaren doen in Nederland, met 16 miljoen mensen, is fantastisch. Uniek.” Van Persie wijst daarbij naar het nabije verleden: “Tweede worden op een WK, en daarna derde: dat ís niet normaal voor zo’n klein landje. Dat hebben we samen afgedwongen, en daardoor is de lat alleen maar hoger komen te liggen. We willen altijd meer, hoger en beter in Nederland.”

“Maar als het dan een periode wat minder gaat, zoals nu, dan moet je ook niet allemaal massaal in paniek raken. Je moet het onderkennen, kritisch zijn, maar ook realistisch: pieken en dalen horen bij sport. We organiseren elke zomer het ‘RVP-jeugdtoernooi’, waaraan de sterkste jeugdteams uit allerlei landen meedoen. Als ik dan de Nederlandse teams zie, dan word ik daar echt vrolijk van. We hebben écht nog wel een goede opleiding”, zegt RvP tegen AD.

Van Persie benadrukt wel dat het mislopen van een EK-ticket een blamage zou zijn. “Zeker. En dat voel ik ook zo. Maar over dat scenario moeten we het ook weer niet te lang hebben. Het kan nog steeds. We hebben nog een kans, en daar gaan we vol voor. Ik geloof er nog in.”