Directeur Bert van Oostveen van de KNVB kan niet begrijpen dat niet iedereen het volkslied van Oranje uit volle borst meezingt. Hij zingt zelf uit volle borst mee, maar hij mist dat gevoel bij veel Oranje-spelers. “Ik zing mee omdat ik trots ben dat ik Nederland mag representeren en ik vind dat alle spelers dat ook zouden moeten doen”, aldus Van Oostveen tegen Metro.

“Ze hoeven niet à la Gianluigi Buffon als een operazanger op het veld te staan, maar het hoort er wel bij. Dat wordt bij de internationals ook onder de aandacht gebracht. Ik weet bijvoorbeeld dat de bondscoach er op hamert. Maar uiteindelijk beslist een speler natuurlijk zelf of hij meezingt met het volkslied of niet”, zegt de directeur van de KNVB tegen de krant.

De KNVB-directeur mist daarbij ook de échte winnaarsmentaliteit en neemt Zuid-Amerika als voorbeeld. “Neem alleen al Chili. Als ik die spelers het veld op zie komen, denk ik gelijk: zo, die zou ik niet tegen willen komen. Zij stralen een echte winnaarsmentaliteit uit. Nederlandse sporters hebben dat nu eenmaal minder. Vroeger hadden we Jan Wouters, Mark van Bommel en Nigel de Jong, nu hebben we een gat in de selectie. We hebben geen spelers van tussen de 25 en 28 jaar die de leiding nemen, we zijn te afhankelijk van de 30-plussers. Kevin Strootman en Jordy Clasie zijn wel dat soort types, maar die zijn helaas geblesseerd.”

Wesley Sneijder zei ook dat hij echte mannen mist bij Oranje. De middenvelder vindt dat de jonge spelers kinderlijk blijven, omdat ze vooral achter hun PlayStation zitten. Van Oostveen denkt aan de oplossing: “Misschien moeten we invoeren dat ze pas computerspelletjes mogen spelen als ze het volkslied meezingen”, zegt Van Oostveen met een grappige toon.

Toch ziet hij daar wel degelijk een probleem in. “Veel jonge voetballers vinden geld belangrijker dan sportief succes. Daarom vertrekken ze veel te vroeg naar het buitenland, waar ze vaak op de bank of in de subtop belanden. Je wilt toch niet in een trainingspak toekijken hoe jouw ploeggenoten het doen? Op die manier mislukken er veel te veel Nederlandse talenten in het buitenland. Het is maar net wat je wilt bereiken. Met de juiste sportmentaliteit kun je beter nog een paar jaar in de eredivisie blijven om schalen en bekers te winnen, zodat je daarna wél kunt slagen in het buitenland.”