Vlag van Nederland

Renate Advocaat woont en werkt in Zuid-Afrika en beleeft het WK2010 van heel dichtbij, voor MeemetOranje heeft ze hierover een verslag geschreven. Gisteren verscheen deel 1, vandaag de voorlopige afsluiter deel 2:

Als ik het spel van Nederland vergelijk met dat van Duitsland en bijvoorbeeld Brazilië, dan moet ik zeggen dat het minder swingt. Ook vind ik dat er teveel op rechts gespeeld wordt en dat sommige individuen minder moeten pingelen en minder voor hun eigen kansen moeten gaan. Maar als er dan kansen zijn, moet men ook niet te lang wachten, waardoor balverlies wordt geleden. Ja, ik ben ervan overtuigd dat Nederland 17 miljoen Nederlands elftal coaches heeft.

Tja en toen moest de reis weer worden aangevangen terug naar Johannesburg, met een tussenstop in het midden van een Karoo, een semi woestijngebied, waar het berekoud is in de winter en bloedheet in de zomer, een gebied waar het nauwelijks regent, maar een gebied vol met onverwacht leven en natuur.

In de omgeving van Bloem werd het verkeer weer drukker en miste ik gelukkig de noodlanding van een klein vliegtuigje midden op de snelweg. Het waren supporters onderweg naar de veelbesproken wedstrijd: Dld – Eng. Ik ben trouwens blij dat ik dat vliegtuigje niet naar beneden zag komen. Ik weet niet hoe ik gereageerd zou hebben, maar de piloot was van grote klasse. Hij wist het keurig in de middenberm neer te zetten zonder brokken te maken en zonder auto’s te beschadigen….

Terug in Johannesburg moest de volgende wedstrijd van Nederland tegen Slowakije via de televisie bekeken worden. Nederland speelde een veel beter spel, alhoewel er wel misverstanden waren zo af en toe en had ik het idee dat het spel wat harder werd. Maar gelukkig tot die wedstrijd aan toe geen al te theatrale duiken of geacteerde blessures. Mijn hemel ik ben blij dat geen van de Zuid-Amerikaanse ploegen meer in het toernooi zitten. Het is gewoon niet normaal meer en het heeft niets met voetbal te maken.

De wedstrijd tegen de Brazilianen was weergaloos. Voor het eerst dit toernooi keek Nederland tegen een achterstand aan en hadden creëerden we te weinig kansen. Maar kalmte bleef bewaard en de tweede helft had Nederland zeker het betere van het spel. Het was geweldig te zien hoe de Brazilianen hun hoofden verloren en meer met zichzelf bezig waren dan met het spel. Dit was een terechte overwinning en zou een goede generale kunnen zijn voor een mogelijke finale. Maar eerst moest de eer van Afrika worden gered en de “cheaters” van Urugay worden uitgeschakeld. Afrika was er ziek van dat Ghana werd uitgeschakeld door het penaltyprobleem, iets waar Nederland alles van weet….

Ghana had zeker het betere van het spel en verdiende het de halve finale tegen NL te spelen.

De wedstrijd tegen Uruguay werd vanuit het Holland House bekeken, een grill restaurant in beslag genomen door Nederlandse expats voor de duur van het WK. En was het niet voor een radiozender waar de DJ’s zich afvroegen waar de Nederlanders in JHB zouden kijken en een Nederlander inbelde, zou ik er zelfs nooit van hebben gehoord.

In een woord geweldig. Televisiecrew en reporters waren er aanwezig om met ons de wedstrijd te bekijken. Van Bronckhorst, you beauty, wat een weergaloze goal. 35 meter of zo en stief in’t kruus. Ja en toen moesten die Americano’s eindelijk gaan voetballen. En dat Forlan niet veel ruimte nodig had, dat bleek wel uit de gelijkmaker. Eigenlijk zou Nederland ook een Forlan moeten hebben, tweebenig, zodat elke kans, hoe klein ook en ongeacht welk been, een mogelijk doelpunt zou kunnen zijn. Maar helaas, ik heb dat talent niet in het Nederlands elftal mogen ontdekken. De tweede helft was zinderend en ik begrijp nog steeds niet waarom de scheids zoveel tijd bijtelde. Dat was echt niet nodig geweest. Kreeg er bijna een hartverzakking van.

Wat mij wel van het hart moet, is het feit dat Nederland over het algemeen probeert de bal te spelen, maar ik heb het gevoel dat Boulahrouz meer de man probeert neer te nagelen. Dat hij in de wedstrijd maar 1 gele kaart heeft ontvangen is mazzel geweest, want anders zou het nog een zware dobber zijn geworden. Wat mij ook opviel tijdens deze wedstrijd, dat Nederland meer theater vertoonde en ik zou willen voorstellen dat in de finale achterwege te laten. Speel je eigen spel en tegen Spanje hebben we zeker een heel goede kans.

De finale zal ik zien in een van de fanparks zien, omdat ik niet bereid ben 1000 dollar voor een finalekaartje te betalen en weet je, de sfeer in het fanpark is bijna net zo goed als in het stadion.Omdat ik ZA woon, zat ik niet op de tribune met het Nederlandse supporters legioen, maar met de lokale bevolking. Wat een geweldige ervaring. Zuid-Afrika heeft laten zien wat integratie is, dat het merendeel van de mensen geen racisten zijn en dat iedereen iedereen respecteert om wie ze zijn. Wellicht kan ZA nu als voorbeeld voor NL dienen om te zien wat er veranderd moet worden om de tolerantie te verhogen. Dat wil dus niet zeggen dat er hier geen problemen meer zijn. De eerste geluiden over een mogelijke xenofobische attack na de world cup zijn gehoord. En het is te hopen dat er niet ontkennend op wordt gereageerd zoals 2 jaar geleden.

Voor ZA is dit WK een eclatant succes en zij gaan zich nu voorbereiden op mogelijke Olympische Spelen in Durban. Wellicht 10 jaar van nu.

En voor wat Bafana Bafana betreft: het land staat eindelijk achter de jongens en met veel tender love en care gaan ze zeker beter spelen. Het zou geweldig zijn als Nederland daar een handje bij kon helpen door oefenwedstrijden hier te spelen en de jongens ervaring te laten op doen met de wereldkampioen. Want dat gaat Nederland zeker worden.


Ik weet nu weer dat ik Nederlandse ben en heb met trots mijn oranje outfit gedragen. De Nederlandse supporters zijn de lieverdjes van de media hier en er is geen programma op tv of radio dat geen aandacht schenkt aan ons. Dus ook zonder de Bavariajurken en de Kabouter Plopmutsen weten wij als geen ander ons landje te positief te marketen en te vertegenwoordigen. Houd dat erin!

Oh kan iemand mij a.u.b. vertellen waarom tegenwoordig bijna elke voetbalspeler van die enorme onogelijke tatoos op hun lichaam hebben??

Renate Advocaat

Lees meer over: ,