Klaas-Jan Huntelaar is blij dat hij terug is bij Oranje en dat is ook te merken op de training van het Nederlands elftal. De spits schreeuwt het zo nu en dan uit als hij weer ene bal achter doelman Maarten Stekelenburg schiet.

Dat collega-spits Robin van Persie afviel voor de selectie is wel apart vindt Huntelaar. “Dat voelt wel raar. Net zoals het nog steeds raar is dat Nigel de Jong en John Heitinga ontbreken. Dat zijn jongens van mijn generatie. Voetballen doe je niet tot het oneindige. Maar ik heb de horizon nog niet in zicht.”

Huntelaar wil zelf voorlopig nog wel even door bij Oranje. Zeker omdat Oranje het EK misliep, wil hij graag naar het WK in Rusland: “Ja zeg dat wel. Die pijn zullen we tot en met het EK blijven voelen. Maar we moeten ook verder. Het is niet anders, we moeten ons nu richten op de start van de WK-kwalificatie volgend jaar september.”

Dat het anders moet is volgens de spits wel duidelijk: “Dat lijkt me duidelijk als je het EK mist. Het heeft vanaf het begin af aan tegen gezeten in de EK-kwalificatie. Maar geluk dwing je af en pech vaak ook een beetje. Ik ga niet zeggen wat er precies gezegd is tijdens het gesprek. Dat houden we intern. Maar ik heb mijn zegje ook gedaan.”

Door de afwezigheid van Van Persie, en het feit dat hij zijn goede vorm lijkt te hebben gevonden kan Huntelaar dan zomaar eindelijk de onbetwiste aanvalsleider van Oranje worden: “De bondscoach beslist”, zegt Huntelaar zelf. “En De Jong en Dost komen eraan. Je bent niet zo maar een goede spits. Ik dacht als klein jongetje bij PSV ook: geef me die bal en dan schiet ik ‘m erin. Maar er komt wel iets meer bij kijken. Het is zo’n moeilijke positie. Je moet veel kunnen. En altijd die druk en discussies ook.”