Vlag van Nederland

Danny Blind gooit het roer om. In plaats van de beproefde 4-3-3 formatie, het standaardsysteem in de dramatische EK-kwalificatie, wil de bondscoach in de aankomende oefenwedstrijden meer defensieve zekerheid. Welke implicaties zal dat hebben voor de vermoedelijke opstelling?

Het meest voor de hand liggend is dat Blind terugvalt op het 5-3-2 systeem, dat Louis van Gaal zo succesvol toepaste op het afgelopen WK. In die formatie is er ruimte voor vijf verdedigers: drie centraal, met twee opkomende backs. Daarvoor spelen twee middenvelders, een nummer 10 en een aanvallersduo.

Afgaande op de huidige selectie en de spelers die de afgelopen tijd aan speeltijd toe kwamen kan dan gedacht worden aan een centraal trio met Virgil van Dijk, Jeffrey Bruma en Daley Blind. Rechtsback is vermoedelijk Kenny Tete, linksback (bij afwezigheid van Jaïro Riedewald) Erik Pieters of Terence Kongolo.

Op het middenveld zien we dan waarschijnlijk Georginio Wijnaldum, met Jordy Clasie, Riechedly Bazoer of (niet heel waarschijnlijk) Marco Vejinovic als controleur. De onomstreden nummer 10-positie is voor Wesley Sneijder. Dan de aanvallers: het duo Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben lijkt tegen Wales een zekerheidje. In het treffen met Duitsland is het afwachten wie de extra aanvaller wordt, omdat dat Robben dan afwezig zal zijn.

Het is echter niet zeker dat Blind het zeer verdedigende 5-3-2 zal toepassen. De bondscoach stelt immers ook dat hij misschien twee verdedigende middenvelders opstelt, een optie waarvoor Bert van Marwijk in het verleden vrijwel altijd koos. Afgaande op de voorgaande wedstrijden is Sneijder dan de aanvallende middenvelder, sneuvelt de basisplek van Georginio Wijnaldum en speelt Blind als controleur. De bondscoach moet dan een keuze maken tussen Riechedly Bazoer, Jordy Clasie of Marco Vejinovic als extra verdedigende middenvelder.

Lees meer over: , , ,