Vlag van Nederland

Oranje speelt morgenavond in Hannover het oefenduel tegen Duitsland. Daar kan de selectie van Danny Blind de nodige grappen en grollen van de Duitse fans verwachten. In het verleden was de rivaliteit tussen beide landen al groot en dat zal morgen ook weer zo zijn. ‘Ohne Holland fahren wir zum EM’, zal gegarandeerd weer door het stadion klinken.

Tijdens Oranjes overwinning in 1988 op de Duitsers klonk minutenlang ‘Schade, Deutschland, alles ist vorbei’, door het stadion en ook in 2004, toen Duitsland door Tsjechië naar huis gestuurd werd zongen de Nederlanders uit volle borst de tekst. De Duitse fans haalden in 2002 echter hun gram door tijdens de UEFA Cup finale tussen Feyenoord en Dortmund ook de tekst ‘Ohne Holland’ te zingen.

Jeffrey Bruma, die een tijd in Duitsland voetbalde, kan zich daar niets meer van herinneren. Hij denkt dat het dit keer wel meevalt met het gezang “Zij kunnen het grappig vinden dat wij er straks in Frankrijk niet bij zijn, maar wij vinden daar niets grappigs aan. We gaan om de eer hoog te houden. Of ze weer gaan zingen? Ik denk dat het deze keer wel zal meevallen.”

Bas Dost, speler van VfL Wolfsburg, denkt daar heel anders over: “Het wordt vervelend als ze daar straks ‘ohne Holland’ gaan zingen. Want ze vinden het wel heel erg leuk dat wij er niet bij zijn komende zomer. Maar wij zouden dat zelf ook doen, denk ik.”

“Op de club wordt er ook weleens iets gezegd over het feit dat wij er straks niet bij zijn. Nee, eigenlijk vind ik dat geen humor. Het doet gewoon veel pijn dat je er niet bent op een groot toernooi. We moeten gewoon zorgen dat ze dat in 2018 niet meer kunnen zingen over Nederland”, zegt Dost.

Lees meer over: ,