Vlag van Nederland
"Hij was niet meer de oude Guus, pijnlijk"

“Hij was niet meer de oude Guus, pijnlijk”

EK 2016

Jack van Gelder rakelt in Volkskrant Magazine nog maar eens de tenenkrommende confrontaties op die hij het afgelopen jaar met Guus Hiddink had.

De verslaggever vond vooral dat de voormalig Oranje-bondscoach een warrige indruk maakte. “Guus had niet altijd grip op het elftal en riep dingen die voor verwarring zorgden. Dat was bij vlagen pijnlijk”, memoreert Jack. “In zijn eerste persconferentie zei hij: ik ga nooit 5-3-2 spelen. Toen liep zijn eerste wedstrijd, uit bij Italië, in de soep door een rode kaart van Martins Indi.”

Volgens Jack vroeg hij Hiddink een dag later in een privégesprek of hij zou overwegen terug te gaan naar vijf verdedigers. “Geen sprake van”, was het antwoord van de oefenmeester. Toch koos Hiddink in de kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië voor de 5-3-2 formatie.

Van Gelder vervolgt: “In het interview na afloop zei hij: ‘Je hebt op het vliegveld zelf gezegd dat je een voorstander was van 5-3-2. Kijk de band er maar op na.’ Waarop ik uitriep: ‘Er was helemaal geen camera bij!’ Het was, kortom, soms wat warrig. Er waren momenten dat hij niet meer de oude Guus was, laat ik het ik zo formuleren.”

Auteur: Jildert
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: ,