Ibrahim Afellay vindt het niet meer dan logisch dat hij alsnog bij de selectie van het Nederlands elftal is gehaald. De aanvaller, die na een mislukt avontuur bij Barcelona uiteindelijk bij Stoke City is beland, stelt dat hij alle eigenschappen heeft die een Oranje-speler zou moeten hebben.

“Met alle respect, maar ik speel wekelijks in de allersterkste competitie”, sprak hij tegenover de camera’s van FOX Sports. “De criteria zijn dat je altijd moet spelen en in vorm moet zijn.”

Afellay liet zijn voeten in ieder geval spreken, want hij was verantwoordelijk voor de gelijkmaker tegen Frankrijk. Vanuit een corner schoot de dribbelaar bekeken binnen. Helaas zette Blaise Matuidi de Fransen luttele minuten later alweer op voorsprong in de Johan Cruijff ArenA. Het bleek tevens de winnende treffer.

Na zijn goal bracht Afellay een eerbetoon aan de gisteren overleden Johan Cruijff: “Ik heb hem een paar keer mogen ontmoeten. Hij was een heel bijzondere man. Cruijff bracht mensen bij elkaar, ongeacht afkomst. Daar heb ik ongelooflijk veel respect voor. Hij is een inspiratiebron, absoluut.”