Vlag van Nederland

The HollandBelgium Bid kent zeven Great Goals – zeven goede redenen om de FIFA World Cup in De Lage Landen te laten plaatsvinden.

1. Garantie voor succes.
Door onze ervaring en staat van dienst als organisator van grote voetbaltoernooien en (sport)evenementen kunnen we de wereld een succesvol WK garanderen. Een toernooi met topvoetbal en een fantastische sfeer, dat winstgevend wordt afgesloten.
Als Lage Landen vormen we een twee-eenheid en tonen we aan dat een duo-organisatie van een WK meer dan haalbaar is – EURO2000 is de showcase. Daarin zijn we voortrekker voor alle andere landen die gezamenlijk de WK willen binnen halen.
Een compact toernooi in het hart van Europa. De volgende wedstrijd is nooit ver weg.

De termen “garantie voor succes” en “ winstgevend” zijn veronderstellingen die niet zijn gebaseerd op werkelijke kennis maar op de aanname dat niet de KNVB of de clubs opdraaien voor o.a. de bouw van de noodzakelijke faciliteiten maar de overheid. En dus de burger.

En de hamvraag is natuurlijk ook, succes voor wie? Winstgevend voor welke achterzak?

Het woord “garantie” betekend “waarborg” en dit zou betekenen dat het niet mis kan gaan. Bij 100% zekerheid zal het vast eenvoudig zijn in de miljonairsclub welwillende investeerders te vinden. Laat meneer Gullit en zijn groep energie steken in het bewerken van die groep.

2. Stimulans voor de kweekvijver van voetbaltalent.
De Lage Landen hebben zich ontwikkeld tot de kweekvijver van toptalent en topcoaches voor de grote Europese competities. Het WK is een noodzakelijke stimulans voor onze nationale competities, die er voor zorgt dat we zo’n sterke kweekvijver kunnen blijven. We zullen de wereld een kijkje in de keuken bieden.

Dat Nederlandse coaches aan de top figureren staat buiten kijf maar of er een oorzakelijk verband bestaat tussen een WK (of EK) en dat succes is een aanname die totaal geen wetenschappelijke basis heeft en uitgaat van maximale winst. Hoeveel coaches, en assistenten kunnen zich tegelijkertijd presenteren? Dat voetballers profijt hebben van de exposure tijdens een groot toernooi is een waarheid als een koe maar die winst komt Nederland en de Nederlanders nergens ten goede (tenzij dat we TROTS als winst zien). Wel de zakken van de handige zaakwaarnemer en de speler zelf. Maar of het reëel is dat we dat als volk moeten sponsoren is de vraag.

3. Alle 14 WK-stadions zijn groen en duurzaam.
We bieden de voetbalwereld een toolkit voor duurzame stadions aan. Dankzij een nieuw ontwikkelde leidraad voor duurzame stadionbouw is The HollandBelgium Bid een pionier in het creëren van stadions die groener zijn dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Hiervoor worden talloze nieuwe concepten en technieken toegepast. Die leidraad, de Sustainable Stadium Toolkit, stellen wij de voetbalwereld ter beschikking.

Prachtig concept maar wat is het kapitaalverlies door de sloop, of leegstand, van de stadions die niet voldoen naar de mening van de FIFA? Wat is de winst als er een stadion staat waar 65.000 toeschouwers naar de wedstrijd kunnen kijken die er niet zijn?

Mogen we aannemen dat we na het WK ruimte nodig hebben voor alleen al bijna een miljoen toeschouwers in die 14 stadions? Natuurlijk willen het clubbestuur en de stadion exploitatie BV’s dat wel. Een ego van een bestuurder kan niet opgeblazen genoeg worden. Maar laten we niet vergeten dat we buiten de toernooien slechts 18 teams in de eredivisie bezig zien die per weekend maar 9 stadions gebruiken. De rest gaan we vullen met optredens van de Toppers? Marco Borsato?

4. Open Football Clubs als de centra van onze samenleving.
Toezegging dat De Lage Landen 2.018 of 2.022 Open Football Clubs hebben in acht jaar tijd. En het model voor Open Football Clubs komt beschikbaar voor andere landen.
De Lage Landen hebben een bijzondere clubcultuur – die gebruiken we om een uniek netwerk te bouwen van Open Football Clubs, die gaan functioneren als de multifunctionele centra in wijken, dorpen en steden.
Deze clubs-nieuwe-stijl hebben als basis gezondheid, respect en scholing – en gaan daarmee actuele problemen in de samenleving te lijf.
Alle bestaande initiatieven op sociaal, maatschappelijk vlak, die onder de noemer van Open Football Club vallen, krijgen een enorme impuls van een WK. Daardoor kan de ambitie om een aantal van 2018 of 2022 te realiseren worden waargemaakt.

Een theoretische stelling waarbij het verband met het WK volledig uit de lucht is gegrepen. Het plan staat volkomen los van welk toernooi dan ook.

Het argument aan het eind; “enorme impuls” en op voorhand “kan de ambitie waarmaken” is een vorm van chantage waarin ligt besloten dat het slagen van het project Open Football Clubs volledig afhangt van onze keuze de HollandBelgiumBid te steunen.

5. We leiden 2018 of 2022 WorldCoaches op in de hele wereld.
Via een speciaal ontwikkeld programma, WorldCoaches, ondersteunt The HollandBelgium Bid de scholing en ontwikkeling van trainers en andere sleutelfiguren bij clubs in de zich ontwikkelende landen. Tot en met 2018 of 2022 kunnen via dit programma 2.018 of 2.022 WorldCoaches worden getraind – een harde toezegging van The HollandBelgium Bid.
WorldCoaches richt zich niet alleen op voetbaltechniek, coaching en organisatie, maar ook op de ontwikkeling van zogenaamde ‘life skills’.
Tijdens een WK in de Lage Landen bieden wij een special Train de Trainers-programma, gebaseerd op de WorldCoaches aanpak.

Zie punt 2. Gaan via een contractuele afspraak de naar het buitenland vertrekkende topcoaches dit gesubsidieerde leergeld met rente terugbetalen. Of hebben we het doel individuen de gelegenheid te bieden kapitalen binnen te halen zonder dat te belastingbetaler beter van wordt?

6. Het meest duurzame WK ooit.
Onze compactheid zorgt voor veel minder vervoer tijdens het toernooi. Samen met een aantal nieuwe eco-maatregelen, garandeert The HollandBelgium Bid een WK met 50% minder milieu-impact.
We hebben een Milieu Beschermingsplan waarin optimaal openbaar vervoer en 2 miljoen gratis fietsen centraal staan.
We hebben een unieke World Cup Ecological Footprint gebouwd – een nieuwe methode om de ecologische impact van een groot voetbalevenement te berekenen. Daarom weten we ook dat we 50% ‘besparen’ op het milieu. En we stellen deze Footprint beschikbaar aan de FIFA.

Sinds wanneer is er te besparen op uitgaven die nog niet gedaan zijn. Op zinloze uitgaven besparen is wartaal. Als de worst in de aanbieding is voor de halve prijs betekend niet dat ik bij de dubbele aankoop de helft van het aankoopbedrag heb verdient. Dit zijn argumenten van mensen die een drol als goud willen presenteren.

7. Topvoetbal in een fantastische sfeer.
Voetbalfans staat een droomvakantie te wachten bij een WK in De Lage Landen. Genieten van topvoetbal in een fantastische omgeving die alles biedt. Steden, strand, lekker eten, shoppen.
De Lage Landen zijn ongedwongen en hebben fans die een geweldige sfeer brengen. De hele wereld voelt zich er thuis.
Onze compactheid is een troef. De stadions zijn altijd dichtbij. De fans, spelers, officials en media hebben het voordeel van weinig reistijd. Des te meer tijd om te genieten.
Een WK in De Lage Landen wordt een voetbalfeest zonder weerga.

Stroop om de mond? Met dergelijke argumenten (“is het niet een eer om te mogen sterven voor vorst, volk en vaderland?”) werden vroeger jongens de oorlog ingestuurd.

Met evenveel recht kunnen we stellen dat ons een voorzomer te wachten staat met eindeloze files, (de FIFA wil een vrije baan en de teams moeten op tijd in de stadions zijn). Vergeet niet dat het gehele gebeuren niet in de verkeersluwe zomervakantie valt maar daarbuiten.

Bron voor de 7 gouden regels: thebid.org. De cursieve tekst is, voor alle duidelijk niet de mening van deze groep. Zelfkritiek is niet eenvoudig.

Kortom

We staan voor historische bezuinigingen in Nederland. De overheid zal gaan snoeien in zaken die de zorg, het onderwijs, sociale zekerheid aangaan. Oma mag 2’30” onder de douche, scholen leveren tijd in om met dezelfde minimale resultaten te komen en een bijstandsmoeder moet maar poetsvrouw worden bij een multinationale Zorgorganisatie voor een miezerige 3 euro per uur. Als dat er al inzit.

Het is de vraag op het pas geeft miljarden (staatsgeld) risico’s te gaan lopen omdat de heren Gullit, Cruyff, van Praag en een paar andere voetbal bobo’s hun ego’s willen oppoetsen door de FIFA en in het bijzonder dictator Blatter de broek van de kont te aaien. Daarnaast is het verbazingwekkend wie zich als ambassadeur voor deze fietskar hebben laten spannen. Daar zitten mensen bij die echt wel beter zouden kunnen dan een beetje dronken keuvelen in een radioprogramma of polonaise lopen achter een Koninklijke Hoogheid omdat dat zo lekker op hun CV staat. Ze zullen vast geen cent van het eigen vermogen investeren in dit onbenullige plan. Dat de Belg Pfaff ertussen staat maar dat is dan ook een publieksgeile lageropgeleiden die niet beter weet maar van Hiddink had ik een meer op realistisch denkniveau ingeschat.

En laten we de te pas en te onpas gebruikte Engelstalige terminologie nog maar buiten beschouwing laten. PR-mannetjes gekakel dat een communicatieve armoede moet camoufleren en de argumenten een gewicht moet meegeven die er niet inzit met als gevolg dat de kletskoek boven komt drijven door gebrek aan gewicht en omslaat door gebrek aan diepgang.

Voetbal is een prachtsport, geweldig om naar te kijken en, eerlijk is eerlijk, een WK is een schitterend toernooi (vanaf de voorronden dat dan wel weer). Maar we moeten ons niet de kleren van de keizer laten aansmeren. Een sigaar uit eigen doos is geen echt leuk cadeau en rookt voor geen meter.

Ter aanvulling de reactie Dhr. Kesler: WK-critici: zijn zure calvinisten. Meneer Kessler heeft een mening, maar helaas geen argumenten. Jammer!

Lees meer over: