Vlag van Nederland

Hoe zal Oranje over enkele weken presteren, wanneer het Ierland in een vriendschappelijke interland treft?

Het zal de 22e keer zijn dat we Ierland op de grasmat treffen. Voor de Ieren is het in voorbereiding van het EK. Voor ons is de terugkeer naar het Aviva Stadion ook symbolisch. In 2001 liepen we daar met een 1 – 0 nederlaag het WK mis.

tegen het land van Saint Patrick speelden we in 1924, op de Olympische Spelen van Parijs. Oranje won met 2 – 1 en beide doelpunten werden gemaakt door Ok Formenoy. In totaal wonnen we 11 van alle interlands. De Ieren konden slechts 7 keer victorie kraaien. Drie maal eindigde een interland gelijkspel.

De grootste overwinning die we behaalden was tijdens de kwalificaties voor het EK van 1996. Met een 2 – 0 overwinning schakelden we de Ieren uit. Oranje speelde zelfs zo goed, dat de Engelse de ploeg prompt tot favorieten van het EK bombardeerde. Technisch gezien wonnen we in 2006 ook al eens met 0 – 4 van de Ieren, maar dat was een vriendschappelijke wedstrijd.

De meest recente nederlaag dateert uit 2001, maar voor de grootste moeten we bijna een halve eeuw terug in de tijd. In 1956 verloren ons elftal met 1 – 4 van Ierland in een vriendschappelijke interland.

Nog een mooie overwinning van Oranje dateert uit 1983. In de kwalificatierondes voor het EK vochten beide landen een mooie wedstrijd uit. Het begon nochtans dramatisch. Nederland kwam al gauw op achterstand. In de tweede helft zorgden Ruud Gillet en Marco van Basten samen voor een 3 – 2 eindscore. Kijk en geniet vooral zelf.

De laatste wedstrijd tussen beide landen dateert uit 2006. Het was een vriendschappelijke interland waarin Ierland geen schijn van kans maken. Klaas-Jan Huntelaar, Arjan Robben en Robin van Persie scoorden samen vier doelpunten.

Als we naar de statistieken van de voorbije interlands kijken, zit Nederland in betere papieren. Wij wonnen de meeste wedstrijden en maakten bovendien de meeste doelpunten. Het totale doelpuntensaldo staat op 28 – 39 voor Nederland.

Wil je je over de komende wedstrijd?

Lees meer over: ,