Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal neemt het woensdag op tegen Polen. In Gdánsk staan de landen voor de veertiende keer tegenover elkaar. In totaal werden de Polen vijf keer verslagen. Zes keer speelden de twee ploegen gelijk en drie keer ging de winst naar Polen.

Het laatste duel dateert uit 2000, Nederland won toen met 3-1. De Polen zijn wel aanwezig op het EK in Frankrijk. In een groep met onder meer Duitsland en Ierland, de vorige tegenstander van Oranje, werd de ploeg tweede.

De gemiddelde leeftijd van de ploeg is 27,3 jaar. De oudste speler is keeper Artur Boruc; hij is 36 jaar oud. Sterspelers van de Polen zijn natuurlijk spitsenduo Arek Milik (Ajax) en Robert Lewandowski (Bayern München). Daarnaast is Grzegorz Krychowiak een sterkhouder op het middenveld.

De Poolse ploeg heeft, voor zover bekend, geen last van blessures. Zij zullen dus met een volledig fitte selectie aantreden tegen Oranje. Bij het Nederlands elftal is Daley Blind uitgevallen met een kuitblessure.

Adam Nawalka staat sinds 2013 voor de nationale ploeg. Als speler was hij actief in Polen en Amerika, waarna hij het trainersvak instapte. Van 1996 tot aan 2013 stond hij langs de zijlijn bij verschillende Poolse clubs. Sinds Nawalka aan het roer staat bij Polen heeft de ploeg dertien keer gewonnen, zeven keer gelijkgespeeld en maar drie keer verloren.

De wedstrijd in de PGE Arena in Gdánsk begint om 20:45 en staat onder leiding van scheidsrechter Miroslav Zelinka. De Tsjech fluit wedstrijden in de Europa League, Champions League en verschillende interlands. De scheidsrechter is een oude bekende van onder andere AZ Alkmaar en PSV, van wie hij wedstrijden in de Europa League floot.

Lees meer over: , , , ,