Vlag van Nederland

Er komen pijnlijke weken aan voor Oranje-fans, maar toch boden de afgelopen drie oefenwedstrijden hoop. Hoewel de wedstrijd tegen Ierland niet om aan te zien was, heeft het Nederlands elftal de overwinning tegen Polen en Oostenrijk vrij overtuigend naar zich toe getrokken.

Dat vond ook Danny Blind, die voor de camera’s van SBS6 met tevredenheid terugkeek op de ongeslagen reeks. “Winst is het allerbelangrijkste, maar ik ben ook tevreden over het resultaat, over dat er weer een team staat”, zei hij. “Dat was tegen Polen eigenlijk al zichtbaar. Je ziet dat we het met zijn allen willen oplossen, dat er ook weer variatie is. We zijn niet voorspelbaar meer. Dat is een verschil met de wedstrijden in de kwalificatiepoule.”

De ploeg van Blind hield tegen Oostenrijk bovendien, voor het eerst onder zijn leiding, de nul. “Daar begint het mee, natuurlijk. Ik vond het centrum goed spelen, met Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma. Dat is een basis om op door te gaan”, zei de bondscoach daarover. “Kevin Strootman is een belangrijke pion. Die weet wat een wedstrijd vraagt en met de lengte achterin, meer dan we gewend zijn, staat er daar echt een blok. En we hebben variatie op de vleugels, met Quincy Promes en Steven Berghuis op de flanken. Maar laten we Vincent Janssen ook niet vergeten. Die werkt zich een slag in de rondte. De groep wordt groter en dat is prettig.”

Ondanks de goede prestaties zal de nare smaak blijven, erkende Blind. “We zitten in een slechte periode, want we gaan niet naar het EK. Maar deze twee weken zijn belangrijk geweest”, vervolgde hij. “Ik zal Frankrijk en Zweden bekijken de komende periode en eind augustus komen we pas weer bij elkaar. Dan moeten we weer per individu bekijken wat de situatie is, maar hier houden we een goed gevoel aan over.”

Lees meer over: , ,