Het Nederlands elftal wist onder Danny Blind geen plek op het EK te bemachtigen, maar de bondscoach zal zelf wel in Frankrijk aanwezig zijn. Op het toernooi zal hij toekomstige tegenstanders Frankrijk en Zweden aan een analyse onderwerpen.

“Ik ga vier groepswedstrijden bekijken tijdens het EK”, vertelt Blind in De Telegraaf. “Twee van onze tegenstanders in de WK-kwalificatie, die in september van start gaat, geven acte de présence op het toernooi: gastland Frankrijk en Zweden, onze eerste WK-tegenstander op 6 september.”

De oefenmeester zal beide teams twee keer in actie zien in de groepsfase. “Na die duels ga ik naar huis en zal ik het toernooi voor de rest op televisie volgen”, aldus Blind.

Ronald Spelbos en Edward Metgod, de wedstrijdscouts, zullen de overige tegenstanders in de WK-kwalificatie analyseren. Dick Advocaat en Marco van Basten hoeven daarvoor dus niet in actie te komen: “Ik heb besloten om Dick en Marco een beetje te ontzien. Zij mogen vakantie vieren”, vindt Blind.

Oranje boekte prima resultaten tegen EK-gangers Ierland, Polen en Oostenrijk. De optredens van de ploeg zette Blind aan het denken. “Als je wint van EK-gangers als Polen en Oostenrijk in aanloop naar het toernooi denk je bij jezelf toch van: wat zouden wij daar met Nederland hebben kunnen klaarspelen? Alleen is dat niet de realiteit”, besluit Blind.