Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal strijdt vanavond in een kolkende Kuip om de eerste winstpartij in de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. Tegenstander in Rotterdam is Wit-Rusland. De formatie uit het Oostblok begon knap aan de kwalificatiereeks door in eigen huis Frankijk op 0-0 te houden.

Nederland en Wit-Rusland stonden zes keer eerder tegenover elkaar. De eerste ontmoeting vond plaats op 7 juni 1995 in Minsk. Destijds waren de Oostblokkers met 1-0 te sterk. In totaal won Nederland vier van de zes duels van Wit-Rusland. Echter was de laatste overwinning voor de ploeg die vanavond in Rotterdam op bezoek komt. In 2007 won Wit-Rusland tijdens de kwalificatie voor het EK van 2008 met 2-1 van Oranje, destijds onder leiding van Marco van Basten.

Van Basten heeft zin in de klus

Marco van Basten © Pro Shots

In de selectie van de bezoekers vinden we weinig bekende namen. Slechts één speler kennen we van eerder dit seizoen: Timofei Kalatsjev. De middenvelder van Rostov speelde dit jaar al tegen Ajax en PSV en was voornamelijk tegen de Amsterdammers belangrijk met een assist. Kalatsjev kwam tot dusver 71 keer uit voor zijn land.

Toch mag er van onderschatting geen sprake zijn bij de ploeg van Blind. Hofleverancier van Wit-Rusland – met zeven spelers – is namelijk BATE Borisov en die ploeg speelde de afgelopen jaren regelmatig in de Champions League.

De Wit-Russen staan onder leiding van Alexander Chatskevitsj. Sinds zijn aanstelling speelde de ploeg tien interlands, waarvan er slechts drie verloren gingen. De voormalig voetballer van Dinamo Kiev was eerder hoofdtrainer van Dinamo Minsk en volgde in 2014 de opgestapte Georgi Kondratijev op.

Indien Nederland vanavond niet minimaal één punt pakt evenaart Oranje een negatief record uit de jaren dertig. Destijds verloren de Oranjeleeuwen zes thuiswedstrijden op rij en ook nu zijn we daar akelig dichtbij. Onder Guus Hiddink en Danny Blind werd er respectievelijk verloren van de Verenigde Staten, IJsland, Tsjechië, Frankijk en Griekenland. Uiteindelijk maakte Oranje in 1934 een einde aan deze negatieve serie door buurland België met 9-3 naar huis te sturen. Een dergelijke overwinning kan Nederland vanavond goed gebruiken.

Lees meer over: , , ,