Vlag van Nederland

Zondagmiddag speelt het Nederlands elftal een zeer belangrijk kwalificatieduel in de strijd om een ticket voor het WK in 2018. Tegenstander is het nietige Luxemburg, de nummer 130 van de FIFA-wereldranglijst.

Luxemburg staat in groep A stijf onderaan met één schamel puntje uit drie wedstrijden. Ook Nederland heeft in de eerste drie wedstrijden punten laten liggen. Momenteel bezet Oranje de derde plaats met vier punten, drie achter Zweden en al zes punten achter Frankrijk, dat de Zweden vrijdagavond versloeg. Nederland zal dus moeten winnen op bezoek bij de nummer laatst wil het de achterstand op de andere ploegen niet nog verder zien oplopen.

De bekendste speler uit de selectie van Luxemburg is Aurélien Joachim. De oud-spits van onder andere RKC Waalwijk en Willem II speelde twee seizoenen in de Eredivisie. Zijn meest memorabele moment in de hoogste divisie van Nederland dateert uit 2013. In de slotfase tegen Feyenoord zette hij met een prachtige treffer zijn ploeg RKC in de ‘dying seconds’ op voorsprong tegen de Rotterdammers, destijds onder leiding van Ronald Koeman.

Pro Shots / Joep Leenen

Pro Shots / Joep Leenen

Ook van de onderlinge statistieken zullen de spelers van Oranje niet gaan beven. In totaal speelde Oranje zestien keer tegen Luxemburg, waarvan er dertien keer gewonnen werd. Slechts twee keer was de tegenstander van morgen te sterk voor de Oranjeleeuwen. In 1940 en 1963. Sindsdien heeft Oranje zeer indrukwekkende statistieken op de mat gelegd. Sinds de laatste nederlaag van Oranje tegen Luxemburg werd de wedstrijd nog zeven maal gespeeld. Alle zeven wedstrijden werden gewonnen door Oranje, met in totaal 31 doelpunten voor en nul(!) tegen.

Daarnaast steekt Luxemburg in een zeer dramatische vorm. Van de laatste 25 wedstrijden won het er er slechts twee. Reden voor de volgende uitspraak van Jeffrey Bruma: ‘Verpletteren is de bedoeling.’

Lees meer over: , ,