Voor de wedstrijd van toen gaan we terug naar 2008, toen Oranje zich wel plaatste voor het EK en met Italië, Frankrijk en Roemenië een loodzware poule trof. Omdat de WK finale van 2006 Frankrijk – Italië was hadden veel mensen weinig hoop op het bereiken van de kwartfinale. Bovendien was Roemenië ook niet de minste, omdat Nederland tijdens de kwalificaties er niet van wist te winnen.

Op 9 juni was verbaasde Oranje echter de hele voetbalwereld in Stade de Suisse in Bern. In het duel met Italië was het al in de 26e minuut raak voor Nederland, Ruud van Nistelrooij opende de score. Een hard afvallend schot van Sneijder werd van richting veranderd door Van Nistelrooij en belandde in het doel 1-0. Vlak daarna een counteraanval van Nederland. Van Bronckhorst met de crosspass, het terugleggen van Kuijt en Sneijder met de volley, Bam! 2-0.

Na rust zorgde Van der Sar voor wat belangrijke reddingen en maakte Giovanni van Bronckhorst met zijn hoofd het doelpunt dat de wedstrijd besliste, 3-0.

Nederland won al zijn wedstrijden in de poule des doods, waar iedereen van te voren zo bang voor was. Met negen punten uit drie wedstrijden ging Nederland door. Helaas viel in de kwartfinale al het doek, want het Rusland van Guus Hiddink was te sterk na verlenging.

Bekijk de beelden hier: