Vlag van Nederland

Er is al veel gezegd over de dramatische EK-kwalificatie van Oranje. Zowat heel Europa deed mee aan het eindtoernooi in Frankrijk, maar Nederland wist zich niet te plaatsen.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino gebruikt die nationale deceptie nu om zijn omstreden plan te verdedigen: het verhogen van het aantal WK-deelnemers van 32 naar 48 in 2026.

“Bij het afgelopen EK hebben we het aantal teams verhoogd naar 24”, tekent de NOS op uit de mond van Infantino. “Een van de kritiekpunten was: dan wordt de kwalificatie heel langdradig. De kwalificatie werd werd juist heel boeiend.”

Hij vervolgt: “Teams die zich nooit hadden geplaatst, plaatsten zich wel en teams die zich altijd plaatsten, zoals Nederland, vielen af. Hoe dat kwam? Omdat de spelers, de teams en de landen met een andere instelling aan de wedstrijden begonnen.”

“Als je vroeger in de groep met Duitsland werd geloot, wist je meteen: Dat wordt niks meer. Ik neem vakantie, want Duitsland plaatst zich toch wel. Maar nu twee of drie landen zich kunnen plaatsen verandert de instelling van iedereen. Veel meer landen mogen opeens dromen van kwalificatie.”

Lees meer over: