Vlag van Nederland

In de Engelse Premier League, de grootste voetbalcompetitie ter wereld, spelen momenteel 22 Nederlanders. Welke landgenoten presteren tot nu toe het best in het seizoen 2016-2017?

© Pro Shots

De Premier League is met afstand ‘s werelds populairste clubcompetitie. Clubs als Manchester United, Arsenal en Liverpool zijn wereldwijd geliefd en hebben tot diep in Afrika en Azië fanclubs. De tv-gelden die naar de PL vloeien zijn ongekend hoog en stijgen sterk. Daardoor zal de macht van de Engelse competitie (waarin overigens ook het Welshe Swansea uitkomt) voorlopig niet verflauwen.

In 1992 ging de Premier League van start. Daarvoor was er natuurlijk ook een landelijke competitie, met de naam Football League, maar de profclubs besloten dat het tijd was voor een herstart. In de afgelopen 25 jaar hebben diverse Nederlanders een hoofdrol gespeeld. Robin van Persie heeft bijvoorbeeld 144 goals op zijn naam staan en staat daarmee elfde op de historische ranglijst. Vlak achter hem staat Jimmy Floyd Hasselbaink met 127 goals. Ruud van Nistelrooy deed het ook bepaald niet verkeerd met 95 goals (uit 150 wedstrijden).

Vooral rond de eeuwwisseling waren Nederlandse spitsen dominant in Engeland. Hasselbaink werd topscorer in 199 en 2001, hij en Van Nistelrooy stonden op de lijst over 2002 tweede, waarna Van Nistelrooy in 2003 de meeste goals maakte. In 2012 was Van Persie de topscorer namens Arsenal en een jaar later namens Manchester United. En laten we vooral Dennis Bergkamp niet vergeten, die in deze periode de meest artistieke hoogstandjes liet zien bij Arsenal. Hij was in 2012, ter gelegenheid van het twintigjarige jubileum van de Premier League, een van de tien genomineerden in de categorie Beste Speler.

Momenteel scoren de Nederlanders letterlijk en figuurlijk minder goed in de PL, zoals ook blijkt uit de noteringen bij bookmakers als Betway. Voetballers van vaderlandse bodem komen niet voor in de lijstjes met de waarschijnlijkste topscorers. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Memphis Depay is weliswaar recent getransferd van Man United naar Lyon (Frankrijk) maar er zijn lichtpuntjes.

Virgil van Dijk, die uitkomt voor Southampton, is bijvoorbeeld zelfs een van de betere verdedigers van de competitie. Volgens de site WhoScored, die geobjectiveerde cijfers uitdeelt op basis van statistische gegevens, is Van Dijk tot nu toe de op twee na beste verdediger. Van Dijk is 25 jaar en moet dus nog de beste jaren van zijn loopbaan meemaken. Hetzelfde geldt voor Daley Blind, die drie jaar geleden overkwam van Ajax en zich toch knap staande heeft gehouden. Critici vonden dat Blind fysiek niet sterk en agressief genoeg zou zijn, maar hij heeft genoeg andere kwaliteiten: overzicht, een precieze pass en veelzijdigheid qua positie. Hij staat momenteel vierde op de lijst met beste verdedigers (die minstens tien duels meededen).

Ook Georginio Wijnaldum, ex-PSV, is prima bezig. Hij was vorig jaar de blikvanger bij Newcastle, dat ondanks zijn beulswerk op het middenveld degradeerde. Wijnaldum verdiende er wel een transfer mee naar Liverpool en de 26-jarige Rotterdammer is daar niet weg te denken uit de basis. Volgens Transfermarkt is WIjnaldum de meest waardevolle Nederlander in de Premier League, met een geschatte waarde van 25 miljoen Euro.

De twee Nederlanders die tot zover de meeste speelminuten kregen dit seizoen, hebben we nog niet genoemd. Op twee staat Bruno Martins Indi, vaste prik achterin bij Stoke. Sinds het WK 2014 waarop hij in positieve zin opviel, ging het wat minder met de goedlachse geboren Portugees. Wie weet is deze periode bij Stoke de opmars naar weer grotere clubs. Hetzelfde geldt voor Erik Pieter, vaste maatje van Martins Indi bij Stoke. Pieters krijgt het wel zwaar te verduren: hij staat hoog op het lijstje van spelers die het vaakst onderuit worden getackeld.

Lees meer over: