Vanavond tijdens het duel met Italië wordt er afscheid genomen van Clarence Seedorf. Negen jaar na zijn laatste interland voor Oranje komt er dan eindelijk een afscheid voor één van de beste Nederlandse spelers ooit. Seedorf speelde 87 interlands, ondanks zijn haat-liefde verhouding met Oranje. Als de bondscoaches in het tweede deel van zijn carrière geen vooroordelen hadden gehad waren dat er nog veel meer geweest volgens Seedorf zelf.

“Zonder vooroordelen aan mijn adres was ik recordhouder van het Nederlands elftal geweest”, zei Seedorf afgelopen december in De Kuip naar aanleiding van een KNVB-campagne tegen discriminatie. “Ik ben op basis van vooroordelen door twee bondscoaches structureel niet geselecteerd voor Oranje.” Seedorf bedoelt daarmee Marco van Basten en Bert van Marwijk, die hem niet of nauwelijks opriepen voor Oranje.

Op de periode onder Van Basten speelde Seedorf nog tien interlands, maar toch ging het niet goed: “Van Basten heeft een heel grote fout gemaakt met mij”, bzei Seedorf enkele jaren terug. “Ik vond hem geen slechte trainer, maar de manier waarop hij met mij en andere spelers omging vond ik niet kunnen. Gebrek aan peoplesmanagement.”

Onder Van Marwijk speelt hij helemaal niet meer, ondanks zijn belangrijke rol bij AC Milan destijds. Van Marwijk geeft als reden dat hij zo’n grote speler niet op de bank wil zetten. “Ik vond het een zwak argument. Hij moet niet voor mij bepalen of ik de bank accepteer of niet. Iemand die bij Milan in de basis staat hoort naar mijn mening opgeroepen te worden voor Oranje en als ik mijn plek vanaf de bank had moeten veroveren, dan had dat maar gemoeten. Van Marwijk heeft iets van mij afgenomen en mijn hart huilt daar nog steeds om.”

Vanavond tijdens Nederland – Italië krijgt de altijd omstreden Seedorf dan toch nog zijn afscheid. het feit dat zijn afscheid op zo’n dramatisch moment voor het Nederlands elftal komt past eigenlijk wel prima in de complete interlandcarrière van Seedorf, het ging nooit eens écht lekker.