Dirk Kuyt besloot deze week dat hij een punt zet achter zijn loopbaan als voetballer. De 104-voudig international stopte 2,5 jaar geleden als international van Oranje. Als hij uit zijn periode als international, naast de WK-finale in 2010, één wedstrijd uit moet kiezen denkt hij terug aan de wedstrijd Nederland – Mexico tijdens het WK van 2014.

In een afscheidsinterview met de Telegraaf zegt hij: “Ik was die dag de zevende speler die 100 interlands op zijn naam had en het was de sterfdag van mijn vader die precies zeven jaar eerder overleed”, zei Kuyt. “Die WK-wedstrijd was voor mij overladen met emoties. En het werd een knotsgekke interland. Ik begon als linksback, speelde halverwege als rechtsback en eindigde in de spits.”

In de slotfase moest Kuyt oorlog maken in de zestien van de Mexicanen. “Ik veroorzaakte zoveel onrust dat we nog een corner kregen, waardoor we gelijk maakten. Daarna kregen we via Robben een penalty en die zei tegen mij: jij moet hem nemen. Toen maakte ik voor het eerst de keuze om hem niet te nemen. Ik was al zo emotioneel en besloot Huntelaar naar voren te schuiven. Dat is ook samenspel in een ploeg.”

“Oranje is uiteraard veel meer dan dat voor mij geweest”, vervolgt Kuyt. “Altijd speelde ik met toppers, zoals Sneijder, Robben, Van Persie of Van der Vaart. Het is zo waanzinnig wat wij met elkaar hebben gepresteerd. Toen ik stopte zei Wesley als eerste hoe belangrijk het was om in al die jaren ook een Dirk Kuyt in het team te hebben. Vond ik mooi.”