Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal heeft nog altijd een kans om het WK 2018 in Rusland te halen. Na de 5-0 overwinning op Luxemburg en de 2-1 zege van Zweden op Frankrijk ligt Poule A van de WK-kwalificatie weer helemaal open. Zelfs de eerste plek is weer mogelijk, waarmee Oranje directe plaatsing voor het WK kan afdwingen. Daarvoor zijn er echter meerdere belangrijke factoren, zoals de concurrentie. Wij hebben verschillende scenario’s op een rijtje gezet om te zien hoe Oranje het WK nog kan halen.

Vanavond staat het duel tussen Frankrijk en Nederland op het programma en tegelijkertijd speelt Zweden uit tegen Bulgarije.

Dit is de stand in poule A van de WK-Kwalificatie na zes wedstrijden:

Pos. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Zweden 6 4 1 1 12 4 +8 13
2 Frankrijk 6 4 1 1 11 5 +6 13
3 Nederland 6 3 1 2 13 6 +7 10
4 Bulgarije 6 3 0 3 8 12 -4 9
5 Wit-Rusland 6 1 2 3 4 10 -6 5
6 Luxemburg 6 0 1 5 6 14 -8 1

Alle uitslagen en standen van de kwalificatie voor het WK 2018

Het programma ziet er daarnaast als volgt uit, met direct een kraker van jewelste tijdens speelronde 7:

Donderdag 31 augustus
Frankrijk – Nederland
Bulgarije – Zweden
Luxemburg – Wit-Rusland

Zondag 3 september
Wit-Rusland – Zweden
Nederland – Bulgarije
Frankrijk – Luxemburg

Zaterdag 7 oktober
Zweden – Luxemburg
Wit-Rusland – Nederland
Bulgarije – Frankrijk

Dinsdag 10 oktober
Frankrijk – Wit-Rusland
Luxemburg – Bulgarije
Nederland – Zweden

Scenario 1: Oranje plaatst zich als groepswinnaar direct voor het WK
Oké we weten, dit zal ontzettend lastig worden, maar waarom niet hé! Oranje speelt in de volgende speelronde uit tegen Frankrijk. Een stunt in de Franse hoofdstad is nodig om de kansen op het WK levend te houden. Mede door de overwinning van Zweden op Frankrijk volstaat alleen een overwinning in Frankrijk om alsnog eerste te worden in de poule.

Na het duel met Frankrijk volgen nog thuisduels met Bulgarije en Zweden en een uitduel met Wit-Rusland. Mocht Oranje al deze vier duels winnen dan is de kans zeer aanwezig dat het zich groepswinnaar mag noemen en direct naar het WK gaat. Het enige wat dan nog een beetje mee moet zitten is het doelsaldo, maar dat lijkt wel goed te komen met vier overwinningen.

Scenario 2: Oranje plaatst zich als nummer twee voor de play-offs
Dit zou in eerste instantie een logischere stap zijn, ware het niet dat de achterstand op zowel Frankrijk als Zweden nu drie punten is. Een verlies uit bij Frankrijk zou dus betekenen dat de achterstand oploopt tot zes punten op beide landen (mits Zweden wint van Bulgarije uit).

Een gelijkspel zal dus minimaal nodig zijn, maar ook dan zal Zweden of Frankrijk nog punten moeten verspelen in de duels met Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg. Ervan uitgaande dat beide landen die duels ‘gewoon’ winnen, dan heeft Oranje ook aan een gelijkspel weinig. Winst in Frankrijk lijkt dus sowieso noodzakelijk, maar dan ligt de eerste plek ook voor het grijpen.

Conclusie, de tweede plek is eigenlijk alleen een optie bij verlies of gelijkspel in Frankrijk, en puntverlies van Zweden in de wedstrijden met Bulgarije en Wit-Rusland.

Scenario 3: Oranje plaatst zich niet voor het WK
De kans hierop is, helaas, ook erg groot. Een verliespartij of hoogstens een gelijkspel in Frankrijk is niet ondenkbaar, en dan wordt het een lastig verhaal voor Oranje. Het zal dan zelf sowieso moeten winnen van Wit-Rusland (uit), Bulgarije(thuis) en Zweden (thuis) en moet hopen op een misstap van Zweden tegen Wit-Rusland of Bulgarije, of natuurlijk Luxemburg, maar dat laatste lijkt haast uitgesloten.

Drie scenario’s, die allemaal zouden kunnen. Het duel met Frankrijk op 31 augustus is voor alledrie de scenario’s cruciaal. Winst opent alle opties, een verliespartij lijkt de deur al bijna op slot te gooien.

Lees meer over: , , , , ,