Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen hebben de halve finale op het EK in eigen land bereikt. Zweden werd met 2-0 verslagen op De Vijverberg.

Oranje had het zwaar in de beginfase van de wedstrijd. De Zweedse dames begonnen sterk, al nam Nederland na zo’n vijftien minuten het initiatief over.

Vivianne Miedema en Lieke Martens kregen kansen, terwijl Sherida Spitse een vrije trap over schoot. Na een half uur spelen kregen de Leeuwinnen opnieuw een vrije trap.

Martens eiste de bal op en schoot de bal langs de Zweedse muur de rechterhoek in: 1-0. Na de thee drong Zweden wat meer aan. Fridolina Rolfö schoot net naast. Ook Stina Blackstenius was dicht bij een treffer.

In plaats van de 1-1 werd de 2-0 echter gemaakt. Martens vond Shanice van de Sanden met een mooie steekpass, die de bal vervolgens perfect in de loop van Miedema legde. De spits tikte de tweede Oranje-treffer binnen.

Nederland kon het restant van het duel zonder veel problemen uitspelen. Het was echter nog wel even schrikken toen Lotta Schelin de aansluitingstreffer leek te maken. Keepster Sari van Veenendaal zat mis, maar werd gered: het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Door de 2-0 overwinning plaatst Oranje zich voor de tweede keer in de historie voor de halve finale van een EK. In de halve eindstrijd wacht Engeland of Frankrijk. Beide landen nemen het zondagavond om 20.45 uur tegen elkaar op.

De halve finale wordt op donderdag 3 augustus gespeeld in de Grolsch Veste in Enschede.