Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen hebben donderdagavond voor het eerst in de historie de finale van het EK voetbal voor vrouwen in eigen land bereikt. Engeland werd met 3-0 verslagen.

Oranje begon goed aan het duel en kwam na twintig minuten op voorsprong. Jackie Groenen hield het veld breed, kreeg de bal en zette voor. Bij de tweede paal kopte Vivianne Miedema raak: 1-0.

De Leeuwinnen bleven goed spelen, maar ook Engeland creëerde kansen. Sherida Spitse haalde de bal van de lijn, terwijl ook de paal redding bracht.

Na de thee hield Oranje achterin de boel dicht, terwijl na ruim een uur spelen de bevrijdende tweede treffer viel. Fara Williams ging de fout in met een terugspeelbal. Daniëlle van de Donk was eerder bij de bal dan keepster Siobhan Chamberlain en wipte de bal binnen.

In het laatste kwartier zette Engeland nog eens aan, maar Sari van Veenendaal hield haar doel schoon. In de slotseconden viel zelfs nog de 3-0, nadat een poging van Oranje via een Engels been erin ging.

In de finale treffen de Leeuwinnen Denemarken. In de groepsfase werden de Deense dames al met 1-0 verslagen. De finale wordt aankomende zondag om 17.00 uur in de Grolsch Veste gespeeld.