Bestuurders van Supportersclub Oranje hebben de afgelopen jaren geld van de supporters van het Nederlands elftal gebruikt voor persoonlijke doeleinden, dat meldt Follow the Money (FTM) op basis van eigen onderzoek.

FT is een online platform voor onderzoeksjournalistiek. Zij onderzochten het beleid van de Supportersclub en vonden daar vreemde praktijken. Zo schijnen er tonnen uit de kas van de supportersclub te zijn verdwenen in de zakken van de bestuurders, die daarmee zakelijke en privé-activiteiten financierden. De bestuurders spreken via hun advocaat tegen dat er is gefraudeerd; de uitgaven zouden gebruikt zijn voor hun werk, onder meer voor representatieve doeleinden.

FTM heeft documenten waaruit onder meer blijkt dat de penningmeester een maandvergoeding van 10.000 euro kreeg en daarnaast nog met enige regelmaat geld uit de kas opeiste. Ook de twee andere bestuurders van de club hebben geld uit de kas gepakt.

De Supportersclub Oranje telt momenteel zo’n 35.000 leden, die samen jaarlijks meer dan een miljoen euro betalen. De drie bestuursleden hebben volgens FTM in vier jaar tijd voor tonnen aan ‘licentie- en representatiekosten’ in rekening gebracht. Ze zouden in luxe hotels in landen hebben verbleven waar Oranje op dat moment helemaal niet speelde.

Volgens advocaat Hans Koets, die namens de bestuurders spreekt wordt er voorbijgegaan “aan het bredere verhaal van de Supportersclub Oranje”.

“Het gehele format van de Supportersclub Oranje is door de oprichters bedacht en uitgevoerd”, aldus Koets. “Je kunt je wellicht voorstellen dat de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden, in welk verband ook sociale activiteiten plaatsvinden met stakeholders van andere organisaties.”

Volgens de onderzoeksjournalisten is er ook al lange tijd geen actieve raad van toezicht meer. De rol van de KNVB hierin wordt ook in twijfel getrokken. Een woordvoerder van de voetbalbond zegt nooit iets te hebben gemerkt van dubieuze geldstromen binnen de Supportersclub. De jaarrekeningen worden door de KNVB “uitsluitend ter kennisgeving ontvangen”.