Vlag van Nederland

We wisten al dat het een hels karwei zou worden om het WK te halen, maar na de uitslagen van de laatste speelrondes is de kans op deelname aan het WK nog een beetje kleiner geworden. Door de stand in de overige acht kwalificatiegroepen is zelfs een tweede plaats boven Zweden vermoedelijk niet genoeg om plaatsing voor de play-offs af te dwingen.

Oranje heeft momenteel namelijk 13 punten, en staat daarmee onder elke andere nummer twee. De slechtste nummer twee valt af voor de play-offs en dus moet Oranje vrezen. Oranje kan nog maximaal op 19 punten komen en de situatie in de andere poules is als volgt:

Groep B

Daar heeft nummer twee Portugal al 21 punten. Oranje kan hen niet meer inhalen dus.

Groep C

Ook kansloos, nummer twee Noord-Ierland staat met twee duels te gaan al op 19 punten en bovendien met een imponerend doelsaldo.

Groep D

Deze poule heeft de meeste kans voor Oranje. Nummer twee Wales heeft op dit moment 14 punten. Die ploeg moet nog naar Georgië en speelt het laatste duel thuis tegen Ierland. Wint het die twee duels, dan kan Oranje de Welshmen niet meer achterhalen. Ook de nummer 3 in deze groep (Ierland) heeft net als Oranje 13 punten. Het doelsaldo van Oranje kan beter zijn dan dat van Ierland, als Wit-Rusland in plaats van Luxemburg laatste wordt in de groep van Oranje. Die kans is aanwezig, omdat Wit-Rusland het zwaarste programma van de twee heeft en nu licht achterloopt op Luxemburg.

Groep E

Hier hebben Montenegro en Denemarken (achter koploper Polen) allebei al 16 punten verzameld. Beide ploegen spelen in Podgorica nog tegen elkaar. Pakt een van beide teams vier punten in de laatste twee duels, dan kan Oranje ook deze ploeg niet achterhalen.

Groep F

In deze groep hebben de nummers 2, 3 én 4 meer punten dan Oranje. De kans is miniem dat Slowakije (nu 15 punten), Slovenië (nu 14 punten) of Schotland (nu 14 punten) geen van allen twee duels wint. De ploegen spelen namelijk ook nog tegen elkaar.

Groep G

Nummer 2 Italië staat al op 19 punten, kansloos dus.

Groep H

Hier ligt ook nog een kleine kans voor Oranje, al wordt het wel erg lastig. Hier is op dit moment Bosnië-Herzegovina de nummer 2 met 14 punten, maar is Griekenland met 13 punten misschien nog wel een grotere bedreiging voor Oranje. Met een beter doelsaldo (een goal beter dan Oranje, ervan uitgaand dat Wit-Rusland laatste wordt in de groep van Nederland) hebben de Grieken een prima uitgangspositie ten opzichte van de Nederlanders. Ze reizen nog uit naar Cyprus en ontvangen thuis Gibraltar. Die laatste wedstrijd wordt, als de Grieken tweede worden, nog wel weggestreept uit de resultaten. Mocht Wit-Rusland laatste worden in de groep van Nederland, dan kan het nog spannend worden.

Groep I

Hier heeft Oranje ook weinig kans, omdat de nummer 2, 3 en 4 hebben al meer punten dan Oranje hebben. Als óf IJsland (16 punten), óf Turkije (14 punten) óf Oekraïne (14 punten) de laatste twee duels wint, laat het Oranje (als Oranje twee keer wint) sowieso achter zich in de strijd om de beste nummer twee.

Conclusie, de kans is echt heel erg klein dat we alsnog naar het WK gaan. Want ook al gebeurt er een wonder, dan nog wacht een sterke nummer twee van een andere poule. Maar goed, hoop doet leven!

Lees meer over: