Vincent Janssen heeft zich na een roerige tijd gemeld bij Oranje. Er is veel gebeurd de afgelopen maanden, sinds hij tegen Frankrijk speelde en nog speler van Tottenham was, zo zegt hij tegen AD Sportwereld.

“Ja, er is best wel veel gebeurd ja”, zegt hij lachend. “Ik wil er niet meer te veel over zeggen. Als ik alles zou vertellen, zijn we nog wel even bezig. Maar op die dag zelf heb ik wel met mijn zaakwaarnemer afgesproken: vanaf nu focus ik me volledig op de wedstrijd. Toen heb ik me heel bewust afgesloten van alles.”

Later maakte hij alsnog een transfer, op huurbasis naar Fenerbahçe. Daar scoorde hij al in zijn eerste week, en dat is natuurlijk lekker:”Natuurlijk is dat heel lekker binnenkomen. Dat geeft vertrouwen. Al heb ik ook bij Tottenham nooit het gevoel gehad dat ik het scoren was verleerd. Geen moment. In Oranje maakte ik wél geregeld goals, ook aan het eind van afgelopen seizoen nog. Maar dat het bij Tottenham te weinig is gelukt, is wel duidelijk. Dat vind ik zelf natuurlijk ook.”

Waar het fout ging, Janssen vindt het moeilijk te zeggen. Soms was hij misschien wel té gretig denkt hij zelf: “Gretigheid kan misschien ook weleens tegen je werken. Maar het is niet zo dat ik het mentaal heel moeilijk heb gehad. Ik kon het redelijk goed plaatsen allemaal. Een mental coach? Nee, daar ben ik het type niet voor, zo zit ik niet in elkaar.”

Over Oranje is Janssen duidelijk:”De situatie waar we nu in zitten bij Oranje, hebben we zelf gecreëerd. Dat het een moeilijke opdracht wordt tegen Wit-Rusland en Zweden, is wel duidelijk. Natuurlijk weet iedereen dat we goals nodig hebben. Maar ik vind wel: eerst maar eens winnen. Ook hier geldt dat té gretig zijn ook tegen je kan werken. Als je continu gaat bedenken dat je met 4-0 of 5-0 je moet winnen, is dat ook niet goed. Daarom moeten we eerst moeten we maar eens zorgen dat het loopt, dat we winnen en goed spelen. Dan komen die goals vanzelf.”

Janssen ziet echt nog wel kansen: “Het verschil met nummer 2 Zweden is nu zes goals, maar als je twee keer wint, loop je daar normaal gesproken al aardig op in. En kijk ook eens naar de uitwedstrijd tegen Zweden. Als we niet zo veel pech hadden gehad, hadden we daar ook met 1-4 kunnen winnen, gezien de kansenverhouding. Natuurlijk wordt het hartstikke moeilijk, maar het kán wel. Dat geloof ik echt.”