Na het afscheid van Arjen Robben gaat met name één foto van de steraanvaller viral. Het is een kiekje van Pim Ras, waarop we onze afzwaaiende held onder luid gejuich van de reservebank Iker Casillas zien dollen.

Het werd op Twitter de ‘mooiste sportfoto ooit’ genoemd, maar zelf vindt Ras dat overdreven. Sterker nog: het had niet veel gescheeld, of het iconische beeld was helemaal niet openbaar geworden.

“Ik had de foto al wel bekeken, maar zag dat Robben niet scherp was|, vertelt hij aan het AD. “Ik had daarom andere foto’s naar de krant gestuurd om te gebruiken. Pas na een uur of drie keek ik op het vliegveld van Salvador de beelden eens rustig. Toen dacht ik wel: Shit dat is toch wel een mooie foto. Vooral omdat de bank wel scherp is.”

Toch is hij nog altijd niet heel tevreden over het kiekje. “Het is een bijzondere foto, maar een goede foto moet scherp zijn. Ik heb Robben in dit beeld echt niet bewust onscherp genomen. Het is wel een iconische foto, maar zelf was ik blijer met het beeld van de ‘vliegende’ Van Persie die de 1-1 maakte die avond.”

Het feit dat Oranje op de foto echt als team oogt, vindt Ras het meest bijzonder. “De wisselspelers zijn net zo blij met de treffer als de spelers in het veld. Het is als het ware één grote familie zonder verdeeldheid. Dat is echt anders dan bij andere eindtoernooien. Je ziet de euforie van die wedstrijd en dat iedereen al aan het juichen is voor de goal, dat maakt het een symbolische foto.”