Vlag van Nederland

Dick Advocaat reageert in een interview met VI op zijn korte periode als bondscoach van Oranje. Hij wist vier van de vijf kwalificatieduels te winnen, maar slaagde er niet in om alsnog een plek in de play-offs voor het WK in Rusland af te dwingen. Ondanks dat Oranje daardoor voor de tweede keer op rij een eindtoernooi mist is er geen reden voor grote paniek vindt ‘de kleine generaal’.

“Als je door de paniek heen kijkt, is het allemaal niet zo dramatisch. Sinds ik het overnam, hebben we een keer verloren en verder resultaten geboekt waarmee je niet voor gek staat. En dan bekijk ik dat los van het voetbal dat we hebben gespeeld. De enige dissonant in dit rijtje is Frankrijk-uit. Maar als je vier van de vijf wedstrijden wint, plaats je je normaal gesproken. Het is bovendien een indicatie dat dit Oranje in staat is wedstrijden te winnen, hoor.”

De KNVB moet nu werken aan een plan richting de toekomst. “Orde op zaken stellen en zo snel mogelijk een goede technisch directeur aanstellen die op zijn beurt op zoek zal moeten naar een bondscoach. Zo hoort de volgorde wel te zijn, al vind ik persoonlijk dat je die twee functies los van elkaar moet zien. Tot die tijd blijf ik in charge, dat is contractueel zo bepaald.”

Advocaat weet niet direct wie hem moet opvolgen. “Waarom zou je een buitenlander moeten halen? En wie staat er dan te springen? Geldt ook voor de Nederlandse trainers. De meeste liggen vast, zoals Ronald Koeman en Peter Bosz, of hebben aangegeven niet te willen, zoals Louis van Gaal en Frank de Boer óf zijn pas bezig aan hun eerste club.”

Op de vraag of hij zelf nog een optie is houdt hij zich afzijdig: “Het is echt aan de KNVB daarover te beslissen. Alles wat ik erover zeg, vertroebelt de discussie of levert een nieuwe op. Dat heeft geen enkele zin.”

Lees meer over: , ,