Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen zijn woensdag door premier Mark Rutte en minister Edith Schippers (Sport) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde bij een bijeenkomst in het Catshuis.

De voetbalsters kregen de onderscheiding voor het behalen van de Europese titel. “Jullie hebben gezorgd voor het hoogtepunt van een mooie sportzomer”, zei Rutte tegenover de selectie, zo tekende hetΒ Algemeen Dagblad op.

“Met het winnen van het Europees kampioenschap hebben jullie Nederland een prachtig cadeau gegeven. Iedereen heeft genoten. Voor de eerste keer zijn de Nederlandse voetbalvrouwen Europees kampioen geworden. Nog nooit zijn zoveel toeschouwers op een EK afgekomen. In huiskamers, kroegen en pleinen zijn jullie wedstrijden massaal gevolgd.”

Ook Lieke Martens en bondscoach Sarina Wiegman werden gefeliciteerd door Rutte. Zij werden maandag verkozen tot Beste Speelster en Beste Coach van een vrouwenteam van de wereld.

Grote afwezige was Mandy van den Berg. De verdedigster was aanvoerster, maar verloor tijdens het toernooi haas basisplaats en nam na het EK een pauze als international. Volgens de KNVB was zij wel uitgenodigd voor de bijeenkomst.