Vaanavond wordt in het Pittodrie Stadium in Aberdeen het oefenduel tussen Schotland en Nederland afgewerkt. Beide landen zijn uitgeschakeld voor het WK en moeten zich dus nu al gaan richten op de nieuw opgerichte Nations League, die volgend jaar september begint.

Schotland uit zal het één na laatste duel zijn met Dick Advocaat als bondscoach op de bank bij Oranje. De inmiddels 70-jarige oefenmeester neemt na het duel met Roemenië van aanstaande dinsdag afscheid als bondscoach. Zijn assistent Ruud Gullit zal eveneens afscheid nemen, net als de andere assistent Fred Grim. Dick Advocaat kan in zijn laatste duels een mooi record in handen krijgen. Als hij één of twee keer wint dan wordt hij de bondscoach met de meeste overwinningen met Oranje.

Schotland – Nederland is het eerste duel van Oranje sinds het afscheid van Arjen Robben. De vedette van Oranje scoorde twee keer in het duel met Zweden, maar dat mocht helaas niet baten, Oranje werd toch uitgeschakeld voor het WK in Rusland. Wesley Sneijder is er wel weer bij, dus het definitieve afscheid van de generatie heeft nog altijd niet plaatsgevonden.

Advocaat kreeg in aanloop naar Schotland te maken met veel tegenslagen op selectiegebied. Hij kreeg vooral afmeldingen van aanvallers. Spitsen Dost, Janssen en Locadia meldden zich allemaal af, waardoor Ryan Babel tegen de Schotten in de spits zal staan. Ook Davy Pröpper meldde zich op een laat moment af, evenals Kenny Tete.

De opstelling van Oranje tegen Schotland is als volgt:
Cillessen; Timothy Fosu-Mensah, Virgil van Dijk, Karim Rekik en Nathan Aké; Daley Blind, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum; Quincy Promes, Ryan Babel en Memphis Depay.