Als het aan aanvaller Ryan Babel ligt gaat Oranje verder experimenteren met een beweeglijke aanval zoals gisterenavond tegen Schotland. Volgens de spits van donderdag zit er veel potentie in een dergelijke manier van voetballen, zo zegt hij tegen AD.

Babel, die het doelpunt van Memphis voorbereidde met een vlijmscherpe voorzet, vertelt: “Het was bekend dat we nu bij Oranje veel afvallers hadden. De bondscoach wilde daarom eens wat anders proberen. Drie snelle, creatieve aanvallers voorin met veel vrijheid om onderling van positie te wisselen.”

Het ging zeker niet de hele wedstrijd goed: “Het was een zware pot. Schotland speelde heel verdedigend, in aanvallend opzicht stokte het daardoor bij ons. Toch zie ik veel potentie met de voorste linie zoals die nu samenspeelde. En dan bedoel ik de combinatie van dit type-aanvallers bij elkaar. Naar mijn idee willen we in Nederland graag zien dat er bij teams altijd een groot, sterk aanspeelpunt in de punt van de aanval staat. Maar ik denk dat het ook anders kan. Als ik de bal kwam halen, konden Memphis en Quincy Promes schuin naar binnen de diepte in gaan. En we zakten in sommige fases bewust met de hele aanvalslinie wat meer in, om met onze snelheid op de tegenstoot gevaarlijk te zijn. De 0-1 viel ook uit zo’n snelle omschakeling. Dergelijke patronen, die variatie, als je bij Oranje eens over een langere periode met elkaar zou kunnen spelen, dan kunnen we nog 40 procent beter worden. Dat geloof ik echt.”

Babel is ontzettend blij dat hij na zeven jaar afwezigheid weer terug is en alweer drie interlands achter elkaar in actie kwam. Hij voelt zich echter nog geen volwaardig international: “Nee. Zo voelt het nog niet. Dat durf ik nog niet te zeggen. Afwachten wie de bondscoach wordt vanaf 2018. Meestal klinkt na het missen van een groot toernooi de roep om ‘de bezem er doorheen te jagen.’ Hup, 23 andere namen bij het nationale team. Ik wacht dus maar af wat er gaat gebeuren. Maar ik zou graag zo doorgaan als nu, dat lijkt me duidelijk. Wat ik zeg: ik zie veel potentie met de voorste linie die nu samenspeelde.”