De OranjeLeeuwinnen en de KNVB hebben een overeenstemming bereikt over de financiële vergoedingen voor de Oranjedames.

De nieuwe overeenkomst loopt door tot en met het WK van 2019. Volgens de KNVB doet de deal ‘recht aan de indrukwekkende prestaties en populariteit van de OranjeLeeuwinnen’. De speelsters krijgen een verveelvoudiging van de huidige beloningen. De Leeuwinnen krijgen hierdoor extra ruimte om zich nog meer op de sport te kunnen focussen.

“Onze Leeuwinnen verdienen dit gewoon”, vertelt KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee op de website van de voetbalbond. “Het is een erkenning voor de positie die de Oranjevrouwen tegenwoordig innemen.”

“Dat was ook het uitgangspunt van de bond. Maar het zorgt er ook voor dat het Nederlandse vrouwenvoetbal zich naar een nóg hoger niveau kan ontwikkelen.”

Van der Zee is niet alleen tevreden over de deal zelf: “De manier waarop het ging, geeft ons ook voldoening. Het is netjes gegaan met hooguit wat druk in de media. Er was begrip over en weer. Het doet ons goed dat we na zo’n fase de Leeuwinnen nu niet alleen qua topsportfaciliteiten, maar ook financieel naar topsportniveau hebben getrokken.”

“Het is fijn dat we na enige tijd onderhandelen een akkoord bereikt hebben”, aldus Lieke Martens. “Deze overeenkomst geeft een gevoel van waardering over wat we het afgelopen jaar hebben gepresteerd.”

Alle vergoedingen in de overeenkomst zijn verhoogd. De vaste vergoedingen kregen extra aandacht tijdens de onderhandelingen, waardoor de Leeuwinnen nu meer financiële zekerheid hebben.