Vlag van Nederland

In 2017 veranderde er veel voor Lieke Martens. De aanvalster van de OranjeLeeuwinnen vertrok naar FC Barcelona, won het EK en werd uitgeroepen tot beste voetbalster van Europa en zelfs van de wereld.

Martens was na het EK in eigen land ‘klats boem’ een bekende Nederlander. “De kunst is vooral om aan je carrière te denken. Iedereen wil interviews, je krijgt commerciële aanbiedingen. Maar als voetbalster zit er nog veel meer in mij. Dát telt”, vertelt ze aan het Algemeen Dagblad.

“Hier in Barcelona zijn het vooral Nederlandse toeristen die mij herkennen. In Nederland is het wat lastiger over straat gaan. Maar weet je, ik vind het mooi om een voorbeeld te zijn”, vervolgt de vleugelspits. “Ik werd vroeger uitgelachen omdat ik voetbalde. Wilde later bij Ajax spelen, maar ja er was geen vrouwentak. Oranje? Dacht niemand aan.”

“Los van de prijzen is dát zo mooi aan het gewonnen EK. Meisjes hebben nieuwe voorbeelden, nieuwe dromen. Mijn idool was Ronaldinho, maar ik wist dat ik nooit in een mannenteam kon spelen. En dan nu zó’n jaar. Ik heb er zo veel voor gedaan”, besluit Martens.

Lees meer over: