Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen zijn 2018 begonnen met een nederlaag. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman verloor in La Manga met 2-0 van Spanje. Alexia Putellas en Gemma Gili Giner scoorden de doelpunten.

Wiegman koos voor de bekende namen, maar voerde noodgedwongen ook enkele wijzigingen door in de basiself. Zo speelden Kika van Es en Liza van der Most in de verdediging en nam Renate Jansen de plek van de geblesseerde Shanice van de Sanden over. Sari van Veenendaal droeg de aanvoerdersband.

Oranje begon slordig aan het duel en zag Spanje vooral het spel maken. De thuisploeg had goed combinatiespel in huis en zette veel druk op de Leeuwinnen. In de achtste minuut zorgde dat voor het eerste gevaar.

Olga García leek te scoren, maar haar inzet belandde op de paal. In de rebound wist Van Veenendaal redding te brengen. Na een kwartier spelen kwamen de Leeuwinnen er voor het eerst echt uit. Jansen en Daniëlle van de Donk kwamen echter niet tot een goed schot. Diezelfde Van de Donk had niet veel later een goede verdedigende actie in huis.

Na de thee was het vooral wisselen geblazen. Zo kwamen Jill Roord, Merel van Dongen en Lineth Beerensteyn na een uur spelen in de ploeg voor Sherida Spitse, Kika van Es en Vivianne Miedema. Beerensteyn zorgde bijna direct voor gevaar. De keepster van Spanje, Lola, keerde haar poging met een fraaie redding.

In de 66e minuut kwam Spanje op voorsprong. Uit een corner belandde de bal in de kluts, waarna het leer via Putellas achter de lijn belandde. Het protest van de speelsters van Oranje had geen effect: 1-0. De Leeuwinnen voerden de druk op en openden de jacht op de gelijkmaker.

De 18-jarige Victoria Pelova maakte haar debuut voor Oranje, terwijl Kelly Zeeman in de spits werd gezet door Wiegman. Terwijl Van Veenendaal haar ploeg in de 84e minuut nog op de been hield, was het niet veel later wel vissen.

Invalster Gili Giner zette in de blessuretijd de 2-0 op het scorebord, waarna het laatste fluitsignaal klonk. Het is voor de OranjeLeeuwinnen de eerste nederlaag sinds juni.