Vlag van Nederland

Hij was de grote verrassing in de selectie van bondscoach Louis van Gaal in augustus 2013. Niet veel mensen hadden van Paul Verhaegh gehoord, en wij moesten als redactie ook even uitzoeken wie deze rechtsback nou precies was.

Toch maakte hij op 14 augustus 2013 zijn debuut voor het Nederlands elftal in het oefenduel met Portugal en zou hij een klein jaar later zelfs spelen in de achtste finale van het WK 2014 tegen Mexico. In het met 2-1 gewonnen duel tegen de Mexicanen stond Verhaegh 56 minuten opgesteld als rechtsback, totdat Memphis Depay hem kwam vervangen voor meer aanvallende impulsen.

Na dat WK speelde Verhaegh niet meer voor Oranje. Ondanks het feit dat hij het bij zijn clubs Augsburg en later Wolfsburg nog alleraardigst bleef doen, riepen bondscoaches die na Van Gaal kwamen hem niet of nauwelijks meer op.

Dat vindt hij wel jammer: “Na dat WK heeft er een verjonging plaatsgevonden’, aldus Verhaegh tegen Voetbal International over zijn abrupt beëindigde interlandcarrière. “Ik was natuurlijk al wat ouder. In het begin zat ik nog wel een enkele keer bij de selectie, maar de laatste twee jaar heb ik niks meer gehoord vanuit de KNVB. Jammer. Ik ben ervaren, fit en speel elk seizoen meer dan dertig wed strijden in een grote competitie. Maar ik ben geen bondscoach.”

De laatste tijd heeft hij zich ook weleens verbaasd waarom hij er niet bij zat: “Als je ziet hoe de selecties er de laatste tijd uitzagen, weet ik zeker dat ik daarin niet had misstaan. Er werd wel héél erg ingezet op jonge spelers. Soms hadden ze net een paar Eredivisie-wedstrijden in de benen. Maar het is zeker geen frustratie van me. In Nederland word ik weleens over het hoofd gezien, maar het zij zo. Ik ken mijn eigen kwaliteiten en weet dat ik hier een gerespecteerde Bundesliga-speler ben. Dat geeft voldoening.”

Met Koeman als nieuwe bondscoach zou er weer een kans bestaan dat hij wél wordt opgeroepen, maar zelf houdt hij er geen rekening meer mee: “Nee, het Nederlands elftal is voor mij een gesloten boek. Ik hou er in elk geval totaal geen rekening meer mee.”

Lees meer over: ,