Waarschijnlijk ken je als Oranje-supporter het verhaal van 1983 wel, toen Spanje in een rechtstreeks duel met Malta ervoor zorgde dat niet Oranje maar zij naar het EK 1984 gingen. Spanje boekte een van de grootste zeges uit zijn geschiedenis door met maar liefst 12-1 te winnen van Malta. Na een 3-1 ruststand walste Spanje over Malta heen, en daarmee verkregen ze een beter doelsaldo dan Nederland en plaatsten zich voor het EK.

De wedstrijd heeft altijd een zwerm van vervalsing over zich heen gehad, maar een bewijs is er nooit geleverd. De bondscoach van toen, Victor Scerri zei afgelopen week echter op televisie dat Malta gedrogeerd werd in de rust: “Een kleine man in het wit kwam met een dienblad vol gesneden citroenen. Dat was alles wat ons in de rust werd aangeboden. De spelers aten er daarom ook van en werden daarna ziek. Ik vroeg de teamarts of ze gedrogeerd konden zijn, aangezien de spelers de weg kwijt waren.”

Volgens een ex-international van Malta, Silvio Demanuele, gebruikte Spanje daarnaast ook nog eens prestatiebevorderende middelen.”Mijn broer is bodybuilder en daarom weet ik wat er kan gebeuren als je steroïden gebruikt. Tijdens de wedstrijd zag ik wit schuim in de mond van de Spaanse spelers.”

Spanje blijft echter ontkennen zo horen we van Spaans international José Antonio Camacho.”Het getuigt van een gebrek aan sportiviteit. We zijn door alle controles gekomen, we hebben nooit iets genomen.”