Met een nieuwe bondscoach is het ook weer de vraag wie de komende interlands verzekerd zullen zijn van een basisplaats in Oranje. Dat zal deels afhankelijk zijn van de vorm van de dag, maar zeker ook van het systeem.

Zo zegt Arno Vermeulen van de NOS: “Wat betreft de spitspositie hangt of staat alles met het systeem. Als je 5-3-2 speelt, heb je beweeglijke spitsen nodig. Dan kom je uit bij Babel, Promes en Depay. Bij 4-3-3 is Dost de logische spits.”

“Dost maakt zijn doelpunten bij Sporting Portugal bijna allemaal in het zestienmetergebied en veel met het hoofd. Dus hij moet wel goed vanaf de flanken worden bediend”, vervolgt hij.

Dost zelf maakt het weinig uit welk systeem er gespeeld wordt, al bevestigt hij wel de woorden dat hij aanvoer moet krijgen: “Er is niet speciaal één systeem voor mij gemaakt. Maar het is wel een feit dat je bij mij met mensen aan de zijkant moet spelen die ballen voorgeven. Of het nou 4-4-2 is of 4-3-3 of met vijf verdedigers waarbij de backs er continu overheen klappen, dat is allemaal geen probleem.”

Bij Sporting Lissabon speelt Dost ook op meerdere plaatsen: “Soms is het een nummer tien, soms is het een tweede spits. Dus het is mogelijk.”

Terwijl hij bij zijn club aan de lopende band scoort kwam hij in Oranje pas tot één schamel doelpuntje in zeventien interlands. “Dat is ongelooflijk. Het gaan er absoluut meer worden.”